Diyanet Akademisi Öğrencileri Askerlikten Muaf Mı? Diyanet İşleri'nden Resmi Açıklama

Diyanet Akademisi Öğrencileri Askerlikten Muaf Mı? Diyanet İşleri'nden Resmi Açıklama

Son günlerde gündemden düşmeyen, Diyanet Akademisi askerlik muafiyeti ile ilgili Diyanet İşleri'nden açıklama geldi. Peki; Diyanet Akademisi öğrencileri askerlikten muaf mı? Diyanet Akademisi askerlik muafiyeti doğru mu?

Son günlerde sosyal medya platformlarında ve bazı internet haberciliği sitelerinde yer alan Diyanet Akademisi öğrencilerinin askerlikten muaf olacağı konusu dün akşam itibariyle ana akım medyaya, yani gazete ve televizyon kanallarına taşındı ve vatandaşların kafasında konuyla ilgili soru işaretleri oluşmaya başladı. Gündeme bomba gibi düşen iddia ile ilgili T.C. Diyanet işleri Başkanlığı'ndan resmi açıklama yapıldı.

Diyanet Akademisi Öğrencileri askerlikten Muaf Mı?

Bazı basın yayın organları tarafından vatandaşlara servis edilen ve sosyal medyada gündeme oturan Diyanet Akademisi Öğrencilerinin askerlikten muaf tutulacağı iddiası çok konuşulmuş, vatandaşlar tarafından gerek sosyal medyada gerekse arama motorlarında sıkça aratılmıştı. Haberin doğruluğunu merak eden vatandaşlar bazı haber sitelerinde ve büyük kitleye sahip sosyal medya hesaplarında bu haberin kesin olarak doğru olduğu bilgisine ulaştı. Haberin ve gelen bilgilerin yalnızca birer iddia olduğu belirtilmezken vatandaşlar haberi doğru olarak kabul etti ve sosyal medyada büyük tartışmalar yaşandı. Pek çok vatandaş haberin doğruluğuna inanarak din istismarı yapıldığına dikkat çekti. Ancak, konuya ilişkin resmi açıklama bugün T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yaptığı açıklamada Diyanet Akademisi'nde eğitim görmekte olan vatandaşların askerlikten muaf tutulacağı bilgisi yalanlandı. Konuya ilişkin resmi açıklama yapan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklaması ise iddiayı servis eden pek çok haber sitesinde yayınlanmadı ve durum vatandaşlardan sosyal medya platformlarında sert tepki gördü.

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan "Diyanet Akademisi Askerlik Muafiyeti" Açıklaması

Başkanlık, yaptığı açıklamada bazı haber kuruluşlarının yapmış olduğu "Diyanet akademisi Öğrencileri Askerlikten Muaf Tutulacak" haber ve yazılarının gerçeği yansıtmadığını belirtti. Diyanet Akademisi'nin 16 Mart 2022 tarihinde TBMM'de kabul edilmiş olan ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kanun ile kurulduğunu belirten Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yaptığı açıklama şu şekilde;

"Diyanet Akademisinin kurulmasına ilişkin kanunun 10/A maddesinde 'Aday din görevlilerinden yükümlülüğü bulunanların askerlik hizmetleri, adaylıkla ilişikleri kesilinceye kadar ertelenir.' hükmü yer almaktadır. Bu kanun maddesi bir muafiyeti içermemekte olup Diyanet Akademisinde eğitim gören aday din görevlilerinin eğitimi süresince askerlik hizmetlerinin tecil edileceğini karara bağlamaktadır."