Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Son Dakika NATO Açıklamaları! Türkiye NATO'dan Ayrılacak Mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Son Dakika NATO Açıklamaları! Türkiye NATO'dan Ayrılacak Mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son günlerde gündemi yoğun ilgilendiren NATO katılım süreciyle art arda açıklamalarda bulundu. NATO katılım sürecinde Türkiye'nin rolü ve görevini anlattı. NATO hakkındaki gelişmeleri değerlendirdi. Detaylar gursesgazetesi.com'da...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Son Dakika NATO Açıklamaları! Türkiye NATO'dan Ayrılacak Mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son günlerde gündemi yoğun ilgilendiren NATO katılım süreciyle art arda açıklamalarda bulundu. NATO katılım sürecinde Türkiye'nin rolü ve görevini anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Savunma İttifakının faaliyetlerine ve hakimiyet alanlarında etkinliğini arttırmak için örgüt içerisinde neredeyse fiilen en çok destek veren ülkelerin başında gelmekteyiz. Biz her genişleme ve faaliyeti arttırma projelerine 'evet' dediğimiz için önümüze gelen her teklife de 'evet' diyemeyiz. Çünkü her ülkenin olduğu gibi bizimde güvenlik meselelerimiz var. Türkiye'nin iç ve dış güvenlik sorunları yıllardır en temel problemlerimizden biri. Türkiye'nin başına sıkıntı çıkaran terör örgütlerine destek veren ülkelerin NATO'ya katılımında süreci onaylayamayız. Çıkarlarımız doğrultusunda hareket etme mecburiyetimiz var. NATO'nun genişlemesi sürecinde aldığı kararları Türkiye'ye gösterilecek saygı oranında anlamlıdır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılım süreci ve NATO içinde yer alan müttefik ülkeler arasında gerçekleşen anlaşmazlıkları değerlendirdi. Erdoğan, ülkeler arası anlaşmazlıkların bedelini milyonlarca sığınmacıya ev sahipliği yaparak ödüyoruz. Sığınmacılara bizden başka hiç kimse yardım etmedi. İttifak içinde müttefikimiz gibi yer alan ülkeler de yardım etmek yerine gizli gizli iş çevirmektedirler. Bizim tarihi ve insani açıdan yüz yıllardır güçlü bağımız olan ilişki içerisinde bulunduğumuz kardeşimiz var zor günlerinde onlara karşı sırtımızı dönemeyiz. Koşullar ne olursa olsun biz tarihi ve insani bağlarımız olan kardeşlerimize hiçbir şekilde diğer ülkelerin yaptığı gibi çekip gitmeyeceğiz.Bugün de ittifakın faaliyetlerine fiilen en çok desteği veren ülkelerin başında biz geliyoruz. Ama bu önümüzde getirilen her teklife 'evet' diyeceğimiz anlamında da gelmiyor.

Türkiye'nin NATO'da bulunduğu konum itibariyle NATO'da kendine karşı oluşabilecek zarar karşısında net tavır alma zorunluluğu vardır. NATO'ya ülkeler bedel ödeyerek girmektedir. Türkiye 1952 yılında Kore Savaşı'na asker gönderdiği için NATO'ya katılım sağlayabilmişti.