Cumhurbaşkanı Erdoğan İsveç Başbakanı ile Telefon Görüşmesi Gerçekleştirdi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan İsveç Başbakanı ile Telefon Görüşmesi Gerçekleştirdi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İsveç Başbakanı telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede ikili sorunlara ilişkin konular ele alındı. Pazartesi günü Türkiye'ye gelecek heyet öncesi zemin hazırlığı başladı. Detaylar gursesgazetesi.com'da...

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kritik Görüşme Gerçekleştirdi!

Erdoğan mevkidaşı ile birlikte Pazartesi günü öncesi ele alınacak konular öncesinde telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Türkiye, gerek dışişleri bakanları zirve toplantısı ve gerekse diğer diplomatik düzeyler olmak üzere İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım müzakereleri öncesi üçlü ülke toplantılarında karşılıklı talep ve önceliklerinin bir sonuca kavuşması gerekliliği taraftarı olduğu belirlenmektedir. Her ülkenin kendi çıkarlarına uygun hareket etmesi kötü bir sonuç doğurmaz tam aksine olumlu atılacak adımlar ülkelerin ittifak içerisindeki dostluğunu ve işbirliğini güçlendirecek adımlar olarak tarihe geçecektir. Türkiye'nin geçmiş yıllarda Avrupa Birliği'ne üye olmak için başvurularında İsveç'in sert tutumu ve sürece karşı koyduğu tavır sebebiyle oy birliğinde onay çıkmamıştır. Finlandiya ise Türkiye'nin Avrupa'da katılacağı veya katılmak istediği katılım süreci başlattığı tüm gelişmelere destek vermiştir. Ama Türkiye'nin yıllardır başına belan olan terör örgütleri sorununa da desteğini çekmemiştir. Türkiye'nin amacı eline fırsat geçmişken değerlendirmek istemektedir. Herkesin yapmak istediği gibi kendi politikasına uygun hareket etme kabiliyetini arttırmaya yönelik adımlar atmaya devam edecek.

Erdoğan, İsveç Başbakanı Andersson ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İsveç'in terör örgütlerine vermiş olduğu desteğin bütünüyle geri çekmesini istedi. İsveç tarafından dile getirilen bu ifadeler karşısında tam net cevap verilmese de ilerleyen zamanlarda Türkiye'nin şartlarını kabul etmek zorunda kalacağı öngörülmektedir. Erdoğan, Türkiye'nin NATO'nun açık kapı politikasına yani NATO'ya üye olmak isteyen bütün ülkelerin katılım sürecinde bugüne kadar hep tam destek verdiğini belirtti. Böyle de olmaya devam edeceğini yeniledi. Ama Türkiye'nin her gelişmeye onay vermesinin sorun teşkil ettiği çünkü ülkelerin güvenlik problemleri meydana gelince çözebildiklerini ama Türkiye'nin güvenlik sorunlarının çözüm aşamasına gelince çözülemediği tam aksine negatif adımlar atıldığı ifade edildi. Batı bloku ittifakı içinde üye ülkelerin güvenliğinin yanı sıra kolektif güvenliği açısından bir arada dayanışmanın esas olduğuna vurgu yapıldı.