Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç Başbakanı Andersson ile görüşme gerçekleştirdi! İsveç ile son gelişmeler ne durumda?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç Başbakanı Andersson ile görüşme gerçekleştirdi! İsveç ile son gelişmeler ne durumda?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'in NATO'ya katılım sürecindeki taleplerine karşı son gelişmeleri İsveç Başbakanı Andersson ile birlikte görüşme gerçekleştirerek değerlendirmelerde bulundular. Son durum hakkında neler oldu. Ayrıntılar gursesgazetesi.com'da...

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İsveç Başbakanı Magdelana Andersson arasında önemli konular içeren telefon görüşmesi oldu. Görüşmenin ana detayı İsveç'in NATO üyelik sürecinde Türkiye'nin kaygı ve endişelerine dair taleplerine yönelik hususlar konuşuldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'in NATO'ya katılım sürecindeki taleplerine karşı son gelişmeleri İsveç Başbakanı Andersson ile birlikte görüşme gerçekleştirerek değerlendirmelerde bulundular. Son durum hakkında neler oldu? 28-30 Haziran tarihleri arasında İspanya'nın başkenti Madrid'de NATO Zirvesi toplantısı gerçekleşecek. Ana konulardan biri Rusya-Ukrayna Savaşı ve ikinci önemli konu İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım sürecinde yaşanılanlar hakkında Türkiye ile değerlendirmelerde bulunulacak. Türkiye'nin şartları ve istekleri belli. Eğer görüşme isteyen devlet veya devletler olursa önceden belirlenmiş olan silah ambargosu, iade talepleri ve terör örgütlerine sağlanılan lojistik ve maddi destek ile ilgili kaygıların giderilmesin yönünde olumlu adımlar atıldığı taktirde Türkiye Zirve'de gerçekleşecek oy birliğinde olumlu adım atmaya hazır olduğunu dile getiriyor. Burada son sözden önce kaygı ve endişelerin giderilmesi gerekmektedir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç Başbakanı Andersson ile görüştü, Görüşmenin ana konuları silah ambargolarının kaldırılması, iade taleplerinin karşılanması ve PKK/YPG'ye karşı somut tavır değişikliği beklediklerini belirtti.

Erdoğan, İsveç'in terörle mücadele gibi Türkiye için önem arz eden temel konularda adım atması gerektiğini yeniledi. İsveç'in terör örgütü PKK/PYG/YPG'ye karşı somut tavır değişikliğine gitmesi gerektiğini belirtti. Bu noktada İsveç'ten Türkiye'nin endişelerinin giderecek elle tutulur bir açılım görmediklerini ifade etti. Silah ambargosu ve savunma sanayi sektörüne yönelik yasal ve fiili kısıtlamalarının kaldırılmasının yanı sıra iade ve sınır dışı taleplerinin karşılanmasının da beklediklerini vurguladı. Bütün bu hususlarda bağlayıcı taahhütleri somut ve net uygulamalarla birlikte görmek istediklerini kaydetti. Türkiye'nin her alanda belirttiği üzere İskandinav ülkelerinin yıllardır bize tehdit olarak eylem ve hareketlerde bulunan terör örgütlerine sağlamış olduğu lojistik ve maddi desteğin yanı sıra ev sahipliği koruyuculuğuna bürünmesinin artık son bulması halinde NATO Zirvesi'nde oy birliği müzakerelerinde anca bu şekilde Türkiye'nin olumlu cevabını alabilecektir.