Bayramda Oruç Tutulur Mu? Ramazan Bayramı'nda Oruç Tutmak Caiz Mi?

Bayramda Oruç Tutulur Mu? Ramazan Bayramı'nda Oruç Tutmak Caiz Mi?

Ramazan Bayramı'na saatler kala islam aleminin aklında pek çok soru işareti bulunuyor. Ülkemizdeki müslüman vatandaşlar, internette sorularına yanıt arıyor. Peki; Ramazan Bayramı'nda oruç tutulur mu? Bayramda oruç tutmak caiz mi

Ramazan ayı 2022 yılı için de bugün son bulacak. Dün gece son sahuruna kalkan müslüman vatandaşlar, bugün son iftar yemeklerini yiyerek Ramazan ayı ibadetlerini tamamlayacak. Ancak, Ramazan ayı içerisinde çeşitli sebepler nedeniyle bazı günlerde oruç tutamayan müslüman vatandaşlar, kaza oruçlarını tutarak Ramazan ayında tutamadıkları oruçları telafi etmek istiyorlar.

Ancak islam alemi mensupları tutmadıkları oruçların kazalarını ne zaman tutabileceklerini, telafi edebileceklerini merak ediyor. Vatandaşlar internette ve sosyal medya platformlarında sıkça Ramazan Bayramı'nda oruç tutup tutamayacaklarını araştırıyor. Ancak gerek internet sitelerinde gerekse sosyal medya hesaplarında bu konuya ilişkin farklı iddiaların gündeme gelmesi vatandaşların kafasını karıştırıyor. Kimileri; Ramazan Bayramı süresince oruç tutmanın kesinlikle yasak olduğunu, kimileri ise Ramazan Bayramı'nda oruç tutmanın daha faydalı ve hayırlı olduğunu iddia ediyor. Peki; ülkemizdeki müslüman vatandaşlar Ramazan Bayramı'nda oruç tutabilir mi? Diyanet İşleri Başkanlığı, konuyla ilgili açıklama yaptı mı?

Ramazan Bayramı'nda Oruç Tutulur Mu? Bayram Günlerinde Oruç Tutmak Caiz Midir?

Ramazan ayında oruçlarını çeşitli nedenlerden dolayı aksatan vatandaşlar, oruç tutamadıkları bu günleri telafi etmek istiyor. Ancak milyonlarca vatandaş bu kaza oruçlarını Ramazan Bayramı'nda tutmayı düşünüyor. Peki Ramazan Bayramı'nda oruç tutulur mu, caiz midir?

Bayram günleri, müslüman kişilerin oruç tutmasının yasak olduğu günlerdendir. Özellikle Ramazan Bayramı'nın ilk günü ve Kurban Bayramı'nın dört günü oruç tutmak yasaklanmıştır. Bayram günlerinde oruç tutmanın mekruh olması nedeniyle müslüman kişiler oruçlarını bayramın hemen sonrasında ya da Ramazan Bayramı'nın ilk gününden sonra tutabilir. Ancak bazı din adamları ve kurumları, Ramazan Bayramı süresince oruç tutulmaması gerektiğini öne sürüyor. Peki; Ramazan Bayramı'nda neden oruç tutulmamalıdır?

Ramazan Bayramı'nın İlk Günü Neden Oruç Tutulmaz?

Ramazan Ayı boyunca oruçlarını tutan vatandaşlar için Ramazan Bayramı bir şölen niteliğindedir. Ramazan Bayramı, genel bir iftar ziyaretidir. Bu sembolik iftar şölenine katılmamak da dinen hoş karşılanmamaktadır.

Bayram günlerinde paylaşmanın, yeme ve içmenin kullar için verilen bir ödül olarak görülmesi nedeniyle bugünlerde orucunu devam ettiren kişiler Allah'ın vermiş olduğu genel iftar şöleninden ve ödüllerden kendini yoksun bırakmaları hoş karşılanmaz.