Avrupa Parlamentosu Tüm Dünyayı İlgilendiren Kararı Açıkladı: Benzinli ve Dizel Araçlar Yasaklandı!

Avrupa Parlamentosu Tüm Dünyayı İlgilendiren Kararı Açıkladı: Benzinli ve Dizel Araçlar Yasaklandı!

Bir süredir otomotiv sektörünün gündeminde olan benzinli ve dizel araç üretimi kısıtlaması, Avrupa Parlamentosu tarafından açıklanan karar ile birlikte kesinleşti. İşte parlamentonun gerçekleştirdiği toplantıya ve alınan kararlara ilişkin ayrıntılar…

2020 yılının başında Çin’in Wuhan kentinde başlayan ve kısa süre içerisinde ülkemiz dahil olmak üzere diğer tüm dünya ülkelerine yayılan koronavirüs salgını, ilk bir yıl içerisinde hem can kayıplarına hem de maddi kayıplara sebep oldu. Salgının hızlı bir şekilde yayıldığı ilk yılda aşıların henüz bulunmamış olması ve diğer tedbir önlemlerinin yetersizliği sebebi ile birçok üretici firma kepenk indirmiş ve bu durum ülke ekonomilerine ve ürünlerin üretimine doğrudan etki etmişti.

Koronavirüs salgını son aylarda nerede ise tamamen etkisini yitirmiş olsa da maddi anlamda sebep olduğu kayıplar kendilerini yeni yeni ancak sert bir şekilde hissettirmeye başladı. Özellikle çip üretimi alanında yaşanan olumsuz gelişmeler, otomotiv sektörünü direkt olarak etkiledi. Benzinli ve dizel araçların üretim sürecine ambargo koyan bu gelişme, ülkelerin ve doğal olarak da üretici firmaların farklı kararlar almalarına sebep oldu. Ek olarak benzinli ve dizel araçların üretim ve kullanım aşamasında çevreye oldukça zarar verdiklerinin tespit edilmesi, bu araç modellerinin üretimlerinden kısıtlamaya gidilmesine yol açtı.

Avrupa Parlamentosu Toplandı!

Avrupa Parlamentosu Çevre Komitesi geçtiğimiz günlerde Brüksel de düzenlenen Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında bir araya geldi. Toplantıda benzinli ve dizel araçların üretimlerine yönelik önemli kararlar alındı.

2035 Yılında Üretim Durdurulacak!

arac.webp

Avrupa Parlamentosu Çevre Komitesi’nin düzenlemiş olduğu toplantı kapsamında 55’e Uyum- Fit for 55 paketine ilişkin önemli kararlar alındı. Söz konusu paket kapsamında yapılan düzenlemeler, 46 katılımcının “evet” oyu ile kabul edildi. Böylelikle benzinli ve dizel araçların üretimlerine ve satışlarına, 2035 yılında son verileceği kesinleşmiş oldu.

Emisyon Düşürme Hedefi Arttırıldı!

Komitenin düzenlediği toplantının bir diğer konu başlığı da emisyon oranlarının düşürülmesi hedeflerine yönelikte. Komitenin aldığı kararlara göre 2050 yılına kadar ürünlerin emisyon oranlarının yüzde 70’e kadar düşürüleceği bilgisi kaydedildi.