Avrupa Konseyi Türkiye'deki Davaya Raportör Yolluyor! Osman Kavala Davasında Son Durum?

Avrupa Konseyi Türkiye'deki Davaya Raportör Yolluyor! Osman Kavala Davasında Son Durum?

Türkiye'de görülecek olan kavala davasında son durum gelişmeleri art arda gelmektedir. Avrupa Konseyi resmi açıklama yaptı. Türkiye'de görülecek dava ya raportör gönderecek. İşte haberin detayları...

Türkiye'de görülecek olan kavala davasında son durum gelişmeleri art arda gelmektedir. Avrupa Konseyi resmi açıklama yaptı. Türkiye'de görülecek dava ya raportör gönderecek. Türkiye de resmi kurumlar tarafından şuan da Avrupa Konseyi'nin aldığı karar hakkında açıklama gelmedi. Avrupa Konseyi'ne üye olan ülkelerde görülen davalarda hukuk dışı işlemler yapılmaması adına Konsey böyle bir karar almaktadır. Konsey'in en çok raportör yolladığı ülkeler arasında İtalya ve İsviçre başı çekmektedir. İtalya'da ceza hukukunda işlenilen haksızlıkların yapılmaması ve şahıs ve tüzel kişiliklerin mahkemelerinde mahkeme reisinin verdiği kararların reddi sonrası Konsey'in en çok uğraştığı dava niteliği taşımaktadır. Bundan dolayı Konsey artık tek taraflı verilen davaların kendi kişiliğine taşınmadan direk ülke içinde çözülmesin yana tavır takınmaktadır. Hal böyle olunca da son yıllarda raportör yollaması ve liste de yer alan ülke sayısı arttı. İsviçre'de bankacılık ve maliye işlemlerinde meydana gelen üst limit cezaların aşması sebebiyle İsviçre vatandaşları ülke içinde tüm hukuk yollarının tüketmesinin ardından verilen karara red hakkıyla Konsey'e başvurarak ülkesinde alınan kararın tekrar görülmesini istemektedir. Avrupa Konseyi'ne üye olan ülkeler arasında İtalya ve İsviçre vatandaşları ülkelerinde alınan mahkeme kararlarına itirazını ve düzenlemenin yeniden yapılması için Konsey'e başvurarak adil karar çıkmasının istemektedir. Konsey son yıllarda bu durumun kendi kurumunu yoğunluğa sebebiyet vermesinden dolayı davalara raportör yollama kararı almayı tercih etmektedir. Türkiye'de Osman Kavala davasında bu durumu yaşıyacak.

Avrupa Konseyi Raportörlerinin Görevleri Nelerdir?

Avrupa Konseyi'nin yasama organı Parlamenter Meclisi, 18-20 Mayıs günlerinde İstanbul ve Ankara'da temas ve incelemelerde bulunmak üzere iki raportörünün Türkiye'ye gönderecek.

Raportörlerin, AKPM'nin Türkiye hakkında yürüttüğü denetim süreci ve Osman Kavala davasına ilişkin görüşmeler yapması öngörülüyor. Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet cezası verilmesinin ardından gerçekleşecek temaslar, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nce başlatılan ihlal süreci açısından da önem taşıyor.

İngiliz parlamenter John Howell ve Letonyalı parlamenter Boris Cilevis, 18-20 Mayıs günlerinde İstanbul ve Ankara'da olacak.

Türkiye'yi Bu Durum Nasıl Etkileyecek?

Türkiye, Avrupa Konseyi üyeliği tarihi boyunca iki sıkıntılı durum yaşamıştır. Bu olaylar Türkiye açısından önem haiz etmektedir. Sebebi Türkiye'de adalet kavramının ortadan kaldırıldığı düşüncesi ile siyasi denetim süreci ve Osman Kavala davasında Konsey, Türkiye'ye karışmaktadır.