Asgari ücrete yapılacak zam belli oldu mu? Asgari ücrette hangi formül kullanılacak?

Asgari ücrete yapılacak zam belli oldu mu? Asgari ücrette hangi formül kullanılacak?

Temmuz ayında Asgari ücrete yapılacak zam hakkında birden fazla formül seçenekleri bulunuyor. Öncelik Ocak ayından itibaren enflasyon verilerinin ele alınıp aynı doğrultuda zam oranının belirlenmesi. Haberin bütün detayları gursesgazetesi.com'da...

Temmuz ayında Asgari ücrete yapılacak zam hakkında birden fazla formül seçenekleri bulunuyor. Öncelik Ocak ayından itibaren enflasyon verilerinin ele alınıp aynı doğrultuda zam oranının belirlenmesi, farklı bir seçenek ara zam formülü nitelendirilmesi ile Asgari ücrete enflasyon karşı koruma belirli oranda direk zam yapılıp emekçilerin hakkının korunmasını sağlamak olacaktır.

Ülkemizde resmi 8 milyon gayrı resmi vatandaşları da eklersek toplam neredeyse 20 milyona yakın vatandaşı ilgilendirecek, Asgari ücret zammı ülkede 84 milyon vatandaşı doğrudan ilgilendiren en derin konulardan biri haline geldi. Ülkemizde yer alan vatandaşların büyük çoğunluğu emekçi kesim ve asgari ücretlilerden oluşmaktadır. Son 6-7 aydır var olan ve her ay bir sonraki aydan daha fazla çıkan enflasyon verileri sonrası ülkede tüm emekçi ve çalışanların maaşlarının ay sonunda eriyip gitmesine sebebiyet vermektedir. Temmuz ayında her kesimi ilgilendirecek zam yapılması gündemde ve bu çalışmaların yürürlüğe girmesi için hızlı karar mekanizmaları yoğun çalışma sürdürmektedir.

Temmuz ayında emekli, memur ve asgari ücretlilere verilen zam oranlarının belli olabilmesi için her ayın ilk haftası genellikle de ayın 4'ünde bir önceki ayın enflasyon verileri açıklanmaktadır. Temmuz ayının 4'ünde Haziran ayı enflasyon oranları açıklandıktan sonra Ocak ayından itibaren 6 aylık enflasyon rakamları toplanıp ortaya makul oranda maaşlara yapılacak zam oranı ortaya çıkıyor. Yıllardır süregelen zam oranları bu şekilde belirlenmektedir. Belirli bir zam oranı vardır, eğer ülkede ağır enflasyon şartları bulunuyorsa ve maaşlar ay sonunu göremezse belirlenmiş olan zam oranının üstüne her ay açıklanan ve zamanı geldiğinde 6 aylık enflasyon rakamlarının toplanıp eklenmesiyle maaşlara yapılacak zam belli olmaktadır.

Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

Asgari ücret net fiyatı şimdilik belli olmasa da tahmin üzerine açıklanmış ücretler var. SGK priminin devlet tarafından karşılanmasıyla birlikte tahminen maaşlar en az 5500 TL olacağı öngörülüyor.