Akdeniz’de Türkiye’ye Karşı Yeni Ortaklık

Akdeniz’de Türkiye’ye Karşı Yeni Ortaklık

Akdeniz’de Türkiye’ye karşı planlanan yeni planların temeli bugün atıldı. Ortaklıkta yer alan ülkeler kim? Ortaklığın amacı ne? Tüm ayrıntılarıyla gursesgazetesi.com’da…

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Yunanistan, İsrail ve ABD Dışişleri Bakanları Doğu Akdeniz’deki meseleleri tartışmak üzere yarın bir araya gelecek. 3+1 formatında, telekonferans yöntemiyle gerçekleştirilecek toplantıda ana odak noktası Doğu Akdeniz’deki işbirliği alanları olacak. Doğu Akdeniz’de keşfedilen ve ya keşfedilmeyen petrol ve doğal gaz rezervleri bulunmaktadır. Rezervlerin sağlıklı ve kısa sürede faaliyete geçirerek Avrupa’ya taşınması gündem noktası oldu. Geçtiğimiz günlerde Yunanistan Dedeağaç’ta Avrupa için tasarlanan LNG depolama projesi açılışı gerçekleştirildi. Önümüzdeki yıllarda gerçekleşmesi öngörülen enerji kaynakları transferinin şimdiden ön hazırlıkları ABD ve Avrupalı devletlerin çalışmalarıyla hızlandırıldı.

Doğu Akdeniz’de bulunan rezervlerin Avrupa’ya taşınma amacı Rusya’ya karşı enerji bağımlığının azaltma ve stratejik ortaklığı olan ülkelerle güvenli ticaret yapma gereksinimi duyulmaktadır. Avrupa’nın enerjiye olan bağımlılığı Rusya ve Ukrayna savaşı ile bir kez daha önem arz etti.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Ioannis Kasulidis, ‘’ABD, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne (GKRY) yönelik silah ambargosunun tamamen kaldırılması sürecini başlattı.’’ ifadelerini kullandı. GKRY tarafından gerçekleştirilen bu ifade ile Rum Yönetimi, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs adası çevresinde ABD’nin varlığının sürdürmesini bu bölgede etki alanının genişletmesi gerektiğini de ifade etti. Türkiye’nin Akdeniz bölgesinde ittifaklara karşı planlarının başarıyla sürdürmesi İsrail, Mısır, Yunanistan ve GKRY tarafından sert dille eleştirildi. Kurulan bu ortaklık ile Türkiye’yi saf dışı bırakarak Akdeniz’de yer alan rezervlerin çıkarılması ve sağlıklı şekilde Avrupa’ya taşınması adına gündemi ilgilendiren konular yarın Dışişleri Bakanları tarafından gerçekleştirilecek telekonferansla uzlaşmaya varılıp ortak kararlar açıklanacaktır.

ABD Doğu Akdeniz’de yeni bir gerginlik ortamı çıkmasının önlemeye çalıştığını açıklamasını ardından Yunanistan tarafından medya aracılığıyla, ABD Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin yanında başlıklı gündem değiştirici açıklamalar da bulunmuştu. Bugün açıklanan resmi açıklama ile ABD gerginlik yaratacak kararlarından vazgeçip Akdeniz’i kapsayacak şekilde yeni planlarını müttefikleriyle ortak kararlar sonucu açıklayacağını belirtti.

Türkiye, Doğu Akdeniz’de kendisini bekleyen yeni tehditler karşısında ne gibi önlemler alacağı kamuoyu tarafından merakla beklenmektedir.