Adalet Bakanı Bozdağ açıkladı! "Zorla kimse kimseyi evinden çıkaramaz"

Adalet Bakanı Bozdağ açıkladı! "Zorla kimse kimseyi evinden çıkaramaz"

Yeni alınan karara göre bir önceki kira yılına göre o seneki kira bedelinin yüzde 25'inin geçmemesinin ardından akıllara pek çok soru takıldı. O sorulardan biri de ev sahibinin kiracıyı zorla evden çıkarması oldu. İşte detaylar...

Bundan kısa bir süre önce meclise sunulan konut kira artışlarının 1 Temmuz 2023 senesine kadar bir önceki kira yılına ait bedelinin yüzde 25'ini geçmemesine ilişkin düzenleme meclis tarafından kabul edildi. Bu onayın ardından pek çok ev sahibi ve kiracı konu ile ilgili merak edilenleri dile getirirken, detaylı bir açıklamanın gelip gelmeyeceği konusunda meraklanmaya başladı.

Bu düzenlemeyi müjde olarak açıklayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ konu ile ilgili şu açıklamayı yapmıştı; "Konut kiraları bakımından 1 Temmuz 2023 yılına kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki seneki kiranın yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde bir artış yapılması imkanı getiriliyor"

Alınan karar ile birlikte konut kiralarına ilişkin düzenlemenin maddeleri başlıca şu şekildeydi;

  • Bu kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren, 1 Temmuz 2023 yılına kadar bu uygulamanın devam etmesine, bu süreçte de yenilenecek olan kira sözleşmesinde o seneki kira fiyatının bir önceki kirayı yüzde 25'ten fazla geçmemesine karar verilmiştir.
  • Bir önceki dönemin kira fiyatları baz alınarak yapılan tüketici fiyat endeksindeki 12 ay süreli değişim oranının yüzde 25'in altında kalması durumunda değişim oranı kabul görecek ve geçerli olacak.
  • Bu kurallar yalnızca 1 yıllık kira sözleşmeleri için değil bir yılı geçen kira sözleşmeleri için de geçerli kabul edilecek. Bu oranları geçerek düzenlenmiş sözleşmeler yüksek miktar nedeniyle geçersiz kabul görülecek.

Bu kararın alınması ile birlikte vatandaşların özellikle de kiracıların aklında pek çok soru vardı. Bu sorular kiracılar ile ev sahiplerinin yaşayabilecekleri anlaşmazlık durumunda yaşanabilecekler hakkındaydı. Çıkarılan bu kanun ile birlikte ev sahiplerinin kiracıları zorla evden çıkarma durumunun yaşanıp yaşanmayacağı merak edilenler arasındaydı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ konu ile ilgili şu sözleri söyledi;

“Şimdi taraflar yüzde 25'te anlaşamadığı zaman ev sahibi 'anlaşamadık' diye bundan mütevellit kiracıyı çıkaramaz. Tahliye davası açtığı zaman da yasa hükmü mahkemeyi de bağladığı için mahkemenin, yüzde 25 eğer kiracı vermişse onunla ilgili açılan tahliye davasını reddedeceği aşikardır. Zorla kimse kimseyi evinden çıkaramaz. Taraflar arasında eğer evden çıkma konusunda ihtilaf olunca hakem Türk yargısıdır.”