ABD Türkiye ile Ortadoğu'da İran ve Rusya Etkisine karşı hareket etmek istiyor! ABD'nin Türkiye üzerinde oynadığı plan nedir?

ABD Türkiye ile Ortadoğu'da İran ve Rusya Etkisine karşı hareket etmek istiyor! ABD'nin Türkiye üzerinde oynadığı plan nedir?

ABD, Türkiye'yi bölgesel düzeyde diğer aktörlere özellikle Rusya ve İran'a karşı ortak çalışmalar yürüteceğini açıkladı. Stratejik ortaklık düzeyini daha da ileriye götüreceğine dair ikili önemli adımlar atıldığı belirtildi. Detaylar gursesgazetesi.com'da

ABD, Türkiye'yi bölgesel düzeyde diğer aktörlere özellikle Rusya ve İran'a karşı ortak çalışmalar yürüteceğini açıkladı. Stratejik ortaklık düzeyini daha da ileriye götüreceğine dair ikili önemli adımlar atıldığı belirtildi. ABD'nin askeri açıdan güç kaybı iddialarının ardından Orta Doğu'da son zamanlarda artan siyasi ve askeri polemikler sebebiyle burada oluşan güç boşluğunu Amerikan desteği ile Türkiye üzerinden tamamlanması planlanıyor. Ama Türkiye artık kendi plan ve eylemlerini yerine getirebilecek potansiyelde gücü elinde bulundurduğu için hiçbir küresel aktörün desteğine ihtiyaç duymadığını önlerine engel olarak da çıkmasını istemediklerini ısrarla dile getiriyor.

Irak ve Suriye'nin kuzey bölgelerinde Amerika destekli terör unsurlarına her geçen gün daha da lojistik ve askeri yardımların boyutu artarak devam ediyor. Türkiye, ABD'ye kaygılarını bu yönde ilerletmesine rağmen sanki Amerika isteyerek bu durumu Türkiye'nin bildiği halde gerçekleştirerek müttefikini Orta Doğu'da yanına çekme için yaptığı tahmin edilmektedir. Bu varsayım üzerine konuşulanların altı temel bilgi ve belgelerle iddia edilmektedir. Çünkü ABD Dış Politikası 2017 yılı Donald Trump ile revize edilmeye başlandı. Artık 'Amerikan istisnacılığı' askeri boyutu geçerek ekonomik eğilime yönelmeye başladı. Eski dönemlerde kendine tehdit algısı olarak gördüğü aktör veya unsurlarla askeri yarış ya da çatışma içerisine girerek algıyı yok etme çabası varken, şimdi küreselleşen ve çok aktörlü dünyada artık tehditlere karşı ekonomi ve teknoloji üzerinden savaş mücadelesi veriliyor.

Amerika yıllardır hüküm sürdüğü belirli bölgelerde etkinliğini azaltma yoluna gitmektedir. Etkinliği azalacağı bölgelerde oluşacak güç boşluğunu kendine yakın hissettiği stratejik ortaklarıyla beraber yürütme taraftarı olduğunu dile getirmektedir. Artık bütün yönünü Çin tehdidi karşısında Asya-Pasifik bölgesine yoğunlaştırdı. Orta Doğu'da Türkiye ile işbirliği aşamasına girileceğini ilerleyen zamanlarda açıklayacağını belirtti. Türkiye açısından bu durumun kabul edilebilir olması imkansız gibi duruyor. Çünkü daha geçtiğimiz günlerde ABD ile Yunanistan arasında Ege ve Akdeniz'de ortak eylem planları açıklandı. Adalar ABD kuvvetleri tarafından silahlanmaya başlandı. Türkiye'nin kaygı duyduğu en önemli ilk hedef bu durumun tersine dönmesidir.