30 Madde İçeren Müsilaj Teklifi TBMM'ye Bu Hafta Sunulacak

30 Madde İçeren Müsilaj Teklifi TBMM'ye Bu Hafta Sunulacak

Son zamanlarda denizlerimizde görünen müsilaj nedeniyle yeni kararlar çıkartılacak. Kararlarla birlikte durumun ortaya çıkması engellenerek müsilajı temizleyemeyen belediyeler cezaya tabii tutulacak.

Ak Parti tarafından müsilajın engellenmesine yönelik yapılan çalışmalar son hızıyla devam ederken, 30 maddelik müsilaj teklifi yakın zamanda TBMM'ye sunulacak. Detaylar ve daha fazlası gursesgazetesi.com'da..

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş başkanlığında meclis uzmanları ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ile 30 maddelik müsilaj teklifine son şekil verildi. Yapılacak düzenlemeyle birlikte denizlerdeki kirlilik ve müsilaja karşı mücadelede önemli kararlar alınmış olacak. Musilaja karşı alınan tedbirler ile birlikte kirliliğin azaltılması için yapılan çalışmanın bu hafta içinde TBMM'ye sunulması bekleniyor.

AK Parti tarafından hazırlanan düzenlemeye göre Marmara Havzası'nda ki illerde İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi kurulması zorunlu hale getirilmiş olacak. Belediyelere verilecek tesis kurma yetkisiyle birlikte belirlenen süre içerisinde proje hazırlanmadığı durumda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı devreye girecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı belirlenen süre içerisinde projeyi hazırlamayan belediyeler için kendisi proje hazırlayarak tesisi kuracak. Bakanlık tarafından kurulacak tesisin masrafları ise belediyeye aktarılacak.

30-madde-iceren-musilaj-teklifi-tbmmye-bu-hafta-sunulacak2.jpg

30 maddelik düzenlemeye göre tesis kurmayan belediyelere idari para cezası uygulanacak. Denizi temizlemeyen belediyelere de 'görevi ihmal veya görevi kötüye kullanma' maddeleri üzerinden suç duyurusunda bulunularak cezai işlemler başlatılmış olacak. Bunun dışında belediyelere başka cezalar da gündeme getirilebilecek. Düzenlemeyle birlikte sanayi atıklarının denize ulaşmaması için altyapı çalışmaları yapılacak. Bu hafta sunulması beklenen 30 maddelik teklifte sanayi tesislerine kirlilik oluşturmama konusunda uyarılar yapılacak. Sanayi tesislerinin denizleri ve çevreyi kirletmesi sonucunda idari para cezaları uygulanacak. Önemli alanlarda kirlilik yaratan tesislere yönelik özel cezalar da ilgili makam tarafından yapılabilecek. Yeni düzenlemenin gelmesiyle birlikte Marmara Denizi'nde oluşabilecek kirlilik en aza indirilmesi amaçlanmakta. Yapılan düzenlemenin en kısa süre içerisinde onay alarak meclisten geçmesi bekleniyor.