21 Mayıs 1864 Çerkes Sürgünü Nedir? Cumhurbaşkanı Erdoğan Çerkes Sürgünü İle İlgili Ne Dedi?

21 Mayıs 1864 Çerkes Sürgünü Nedir? Cumhurbaşkanı Erdoğan Çerkes Sürgünü İle İlgili Ne Dedi?

Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan Çerkes Sürgünü ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çerkes Sürgünü mesajının ardından pek çok vatandaş Çerkes Sürgünü ile ilgili açıklamalarda bulundu. Peki Çerkes Sürgünü nedir?

Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sosyal medya hesabından Çerkes Sürgünü ile ilgili paylaşım yapması üzerine internette pek çok vatandaş Çerkes Sürgünü ile ilgili araştırma yapmaya başladı. Bugünün Çerkes Sürgünü ve soykırımının yıl dönümü olması dolayısıyla da Çerkes Sürgünü gündeme geldi. Peki Çerkes Sürgünü nedir? Cumhurbaşkanı Erdoğan Çerkes Sürgünü ile ilgili hangi açıklamalarda bulundu? Detaylar gursesgazetesi.com'da.

Çerkes Sürgünü ve Soykırımı Nedir?

21 Mayıs 1864 yılında Kafkas ve Rus savaşının sona ermesinden sonra Kuzey Kafkas halkı sürgüne yollanmıştır. Zorla sürgüne yollanan Çerkes toplulukları, dünyanın çeşitli ülkelerine dağılarak göç etmek zorunda kalmışlardır. Fakat bu sürgün sürecinde pek çok halk, yolda hayatını kaybetmiş ve çileler çekmiştir.

Sürgüne yollanan halk pek çok hastalık, açlık ve yoksulluk çekmiştir. Bu hastalıklar ve yoksulluklar sonucunda da yolda hastalanarak hayatlarını kaybettiler. Çerkes Soykırımı ile ilgili yazdığı raporda General Katraçef şu sözlerle durumu açıklamıştır;

"Türkiye'ye gitmek üzere Batum'a 70.000 Çerkes geldi. Bunlardan vasati olarak günde 7 kişi ölüyor. Trabzon'a çıkarılan 24.700 kişiden şimdiye kadar 19.000 kişi ölmüştür. Şimdi orada bulunan 63.900 kişiden her gün 180-250 kişi ölmektedir. Samsun civarındaki 110.000 kişi arasında her gün vasati 200 kişi can veriyor. Trabzon, Varna ve İstanbul'a götürülen 4650 kişiden de günde 40-60 kişinin öldüğünü haber aldım." İşte bu suretle peş peşe sürüp gelen felaketlerin ve musibetlerin darbeleri altında inleyen ve eriyen bu kahraman ve faziletkar milletin bedbaht bakiyesi de Dobruca, Bulgaristan, Sırbistan, Arnavutluk, Suriye, Irak gibi daima tehlikeye maruz bulunan ve daima emniyetsizliğin hükümran olduğu yerlere iskân edilmiştir. Modern tarihin en büyük kitlesel nüfus hareketlerinden biri olan Çerkes sürgünü (Henze, 1986: 247) esnasında deniz gibi kan akıtıldı. Gemiye binmek için aç bîilaç kıyıda yağmur çamur içinde, ölüm iniltileriyle bekleşenler, yanaşan gemiye üşüşüp taşıma kapasitesinin çok üzerinde biniyorlardı. Gemiler de daha fazla para alabilmek için çok yolcu alıyor, bu yüzden fazla yol almadan batan gemilere sık rastlanıyordu. 1864 Mayıs ayında, Trabzon'daki Rus konsolosunun yazdığına göre 30 bin kişi açlık ve hastalıktan hayatını kaybetti. Gemilerde hastalık alameti gösteren olursa derhal denize atılırdı."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Çerkes Sürgünü Mesajı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün sosyal medya hesabından Çerkes Sürgünü ile ilgili açıklamada bulundu. Açıklama ise şu şekildeydi;

"Ana vatanları Kafkasya'dan sürgün edilmelerinin yıl dönümünde Çerkes kardeşlerimizin yaşadığı, yüzyıllar geçse de unutulmayacak tarifsiz acıları hüzünle yâd ediyor, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet niyaz ediyorum."