21 Haziran en uzun gündüz mü gece mi? En uzun günün özellikleri nelerdir?

21 Haziran en uzun gündüz mü gece mi? En uzun günün özellikleri nelerdir?

Her yıl aynı şartlarda, aynı günlerde var aynı aylarda iki gün dönümü vardır. Biri 21 Haziran'da en uzun gündüz, diğeri 21 Aralık en uzun gece yaşanır. Bugün ekvatorun kuzeyinde en uzun gündüz, güneyinde en kısa gündür. Detaylar gursesgazetesi.com'da...

21 HAZİRAN EN UZUN GÜNDÜZ!

Her yıl aynı şartlarda, aynı günlerde var aynı aylarda iki gün dönümü vardır. Biri 21 Haziran'da en uzun gündüz, diğeri 21 Aralık en uzun gece yaşanır. Bugün ekvatorun kuzeyinde en uzun gündüz, güneyinde en kısa gündür. Haziran ayında 21'inci günde yaşanılan gün dönümü, Güneş gezegeninin Kuzey Yarımküre'de Yengeç Dönencesi'nin tam üzerinde olduğu andır.

Ekvator'un Kuzeyinde yer alan Yarımküre'de Haziran ayının 21'inci gününde Güneş ışınlarının bu yarım küreye doğru eğik yansıdığı için gün boyunca daha fazla güneş ışığı almaktadır. Kuzey Kutbu'na Güneş ışınlarının aynı paralellikle eğimi gün dönümünde yani 21 Haziran'da en fazla olduğu gündür, bu nedenle bu olay ekvatorun kuzeyinde yılın en uzun gününü gösterir. Bu etki ekvatora uzak olan bölgelerde daha fazla görülür. Tropik ormanlarda en uzun gün sabit 12 saattir. Kuzey'e doğru ilerledikçe gün ömrü uzamaktadır. Güney'e doğru ilerledikçe gece uzamaktadır. Kuzey Kutup Dairesine yakın bölgelerde Güneş, gece batmadığı güne kutup günü deneyimi denilmektedir. Kuzey Yarımküre'de 21 Haziran günü en uzun gündüz olarak yıllardır aynı doğrultuda yaşanırken, Güney Yarımküre'de tersine en kısa gündür. Bu döngü Ekvator'a olan mesafeyle alakalı bir durumdur. Antartika bölgesinde güneş ışınlarının hiç yansımadığı gün yaşanır.

Gündönümü Özellikleri

  • Gündönümü adının kökeni, Latince'de Güneş anlamına gelen 'sol ve durma' anlamına gelen kelimelerden gelmektedir.
  • Bir yıl içerisinde Kış ve Yaz aylarında sabit gündönümleri gerçekleşir. Yaz gündönümü 21 Haziran'da en uzun gündüz olarak yaşanırken, Kış gündönümü en uzun gece 21 Aralık gününde gerçekleşmektedir.
  • Kuzey Yarımküre'de yaz gündönümü, Yengeç dönencesinin üzerinde meydana gelirken, Güney Yarımküre'de Kış gündönümü Oğlak dönencesi üzerinde meydana gelir.
  • Özellikle Yaz Gündönümü esnasında Güneş ışınları Kuzey Yarımküre'de düz değil, eğik açıyla yansımaktadır.
  • Yaz Gündönümü, günün en uzun gündüzü en kısa gecesi olma özelliği olmasına rağmen, en son gün batımı veya en erken gün doğumu yaşanma durumu olmamaktadır.