2016 Öncesi Ehliyetler İçin Son Gün Verildi! Ehliyet Yenileme Süresi Son Tarih Ne Zaman?

2016 Öncesi Ehliyetler İçin Son Gün Verildi! Ehliyet Yenileme Süresi Son Tarih Ne Zaman?

Eski tip ehliyete sahip vatandaşlar için ehliyet yenileme tarihleri belli oldu. 1 Ocak 2016 tarihinden önce ehliyet alan vatandaşların, ehliyetlerini yenileyecekleri son tarih belli oldu. Peki; ehliyet yenileme son tarih ne zaman?

Kimlik kartlarının yenilenmesi ile birlikte sürücü belgeleri için de yenileme zorunluluğu gelmişti. İçişleri Bakanlığı tarafından alınan kararla eski tip sürücü belgesine sahip olan vatandaşların, yeni tip çipli sürücü belgesine geçmeleri gerektiği duyurulmuştu. Teknolojik ve dijital bir devlet anlayışıyla T.C. Kimlik kartları için 2016 yılında getirilen çipli kimlik kartları ile yeniletme zorunluluğu, sürücü belgeleri için de uygulanmaya başlamıştı. Yeni tip, çipli sürücü belgeleri ile suçlularla ilgili yapılan işlemlerin daha hızlı yapılabilmesi ve trafik kurallarına aykırı fiillerde bulunan kişilerin sorgulamalarının ve cezai işlem uygulamalarının çok daha kolay yapılması hedeflenmişti.

1 Ocak 2016 tarihinden önce alınmış olan sürücü belgesi kartlarının yenilenmesi için ise son tarih açıklanmıştı. Ehliyetini yenileme fırsatı bulamayan vatandaşlar için ise sürücü belgesi yenileme için son tarih süresi geniş bir zaman aralığında belirlenmişti. Vatandaşlar ise eski tip sürücü belgelerini ne zamana kadar yenileyebileceklerini arama motorlarında sıkça sorguladı. Peki; eski tip ehliyetler için son yenileme tarihleri ne zaman?

Eski Tip Ehliyeti Yenilememe Cezası

İçişleri Bakanlığı tarafından verilmiş olan resmi süre içerisinde eski tip sürücü belgelerini yenilememiş olan vatandaşların sürücü belgeleri geçerliliğini yitirecek. Geçerliliğini yitirmiş olan eski tip sürücü belgeleri ile motorlu taşıt kullanan vatandaşlara ise Karayolları Trafik Kanunu'nun 39/ 3 maddesi uyarınca "Geçerlilik Süresi Dolan Sürücü Belgesi ile Araç Kullanmak" fiilini işlemek suçundan idari para cezası uygulanacak.

Eski Tip Ehliyet Yenileme Son Tarihi Ne Zaman?

Eski tip sürücü belgesine sahip olup yeniletmek isteyen vatandaşlar için son tarih İçişleri Bakanlığı tarafından resmi olarak açıklandı. ehliyetini yenilemek isteyen vatandaşların bu işlemi gerçekleştirmeleri gereken son tarih ise 2022 yılı olarak belirlendi. Vatandaşlar ise 2022 yılının hangi ayına kadar zamanları olduğunu araştırdı. Peki; eski tip sürücü belgesi yenileme için net son tarih ne zaman?

Eski tip sürücü belgesini yeni çipli sürücü belgesi ile değiştirecek/ yenileyecek olan vatandaşların 2022 yılı bitmeden önce sürücü belgelerini yenilemeleri gerekiyor. Yani; 31.12.2022 tarihinden önce eski tip sürücü belgesine sahip vatandaşların sürücü belgelerini yeniletme zorunlulukları bulunuyor.