Uygun fiyatlı un kampanyası bitti, zamlar gelmeye başladı! Ekmek fiyatlarını kapıda bekleyen büyük tehlike! 6 TL mi olacak?

Uygun fiyatlı un kampanyası bitti, zamlar gelmeye başladı! Ekmek fiyatlarını kapıda bekleyen büyük tehlike! 6 TL mi olacak?

Artan enflasyon ile birlikte birçok temel ihtiyaç ürünlerine zam uygulanmaya devam ederken un fiyatları ise yükselmeye devam ediyor. Uygun fiyatlı un kampanyası bitti, zamlar gelmeye başladı! Ekmek fiyatlarını kapıda bekleyen büyük tehlike! 6 TL mi olacak

Artan enflasyon ile birlikte birçok temel ihtiyaç ürünlerine zam uygulanmaya devam ederken un fiyatları ise yükselmeye devam ediyor. Son dönemlerde unun çuvalına gelen zam Toprak Mahsulleri Ofisi'nin ucuz un satışı ile bir dönem engellenmişti. Şimdilerde ise TMO'nun da uygun un satış kampanyası tamamlanmasının ardından unun çuvalına gelen zam birçok sektörde uygulanmaya devam ediyor. Ekmek fiyatları son günlerde kafa karıştırırken gündeme düşen sıcak gelişmeler ise vatandaşı düşündürtüyor.

Haziran ayının gelmesi ile birlikte birçok alanda zamlar gelmeye başladı. Bunların başında ise 1 Haziran gecesi doğalgaz, elektrik ve akaryakıt zamları yer aldı. Şimdilerde ise son günlerde gündemi meşgul eden gelişmeler arasında yer alan ekmek fiyatları ile ilgili ise yeni fiyatların 5-6 TL'ye kadar yükseleceğini açıkladı.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fırıncıların uygun fiyatlı un almasını sağladığı 'Un Destek Projesi'nin bitmesiyle birlikte ekmek fiyatlarına büyük zam yolda.

Maliyetlerin çok fazla arttığı ekmek fiyatları gündeme bomba gibi düşerken, vatandaşlar ise ne yapacağını şaşırdı.

EKMEK ZAMLARI NE ZAMAN UYGULANACAK?

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre unun çuvalına gelen zam sonrasında hükümet adım atarak fiyat artışlarını dizginlemek amacıyla TMO'dan proje istedi. Proje sonrasında ise piyasada 500 TL olan unun fiyatları esnaflara 265 TL'den sağlanıyordu.

Proje başladığından bu yana bu unun fiyatı da yaklaşık 100 TL artsa da esnaf, maliyetlerini aşağı çekmesi nedeniyle uygulamadan memnundu.

Fırıncılar ve sektörde yer alan esnaflar TMO'nun bu hafta itibariyle un projesini kesmesi ile birlikte 500 TL'ye ulaşan unun çuvalını almak zorunda olduklarını ve buna göre de fiyat artışlarının yaşanacağını ilettiler.

İTO 12 No’lu Ekmek Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi Başkanı Hasan Demir, “TMO’nun bu uygulaması maliyetlerimizi bir nebze olsun aşağı çekiyordu. Şu an bu undan alamıyoruz. Uygulamanın tamamen bitmesi ekmek fiyatlarını olumsuz etkileyecek” dedi.

Önceki gün İstanbul Ticaret Odası’na (İTO) 210 gram ekmeğin 4 TL olması için zam talebinde bulunduklarının bilgisini veren Demir, “İstanbul’daki bazı fırıncılar 14 bin TL’lik cezayı göze alarak bu zammı zaten yaptı. Çoğu ilçede ekmek 4 hatta 4,5 TL’den satılıyor. Haziran ayının ikinci haftasında yapılacak İTO meclisinde bu fiyatların resmileşmesini bekliyoruz” diye konuştu.