Türkiye Petrolleri'ne izin geldi: Mardin ve Şırnak'ta 5 yıl süreyle petrol aranacak!

Türkiye Petrolleri'ne izin geldi: Mardin ve Şırnak'ta 5 yıl süreyle petrol aranacak!

Türkiye'de belirli bölgelerde aramaları gerçekleştirilen petrol için Mardin ve Şırnak'ta da arama gerçekleştirilecek. Türkiye Petrolleri'ne izin geldi: Mardin ve Şırnak'ta 5 yıl süreyle petrol aranacak!

Türkiye'de belirli bölgelerde aramaları gerçekleştirilen petrol için Mardin ve Şırnak'ta da arama gerçekleştirilecek. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürlüğüne Mardin ve Şırnak illerindeki sahalar için petrol arama ruhsatı verildiğini açıkladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün petrol hakkına müteallik kararları, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

29 Mayıs günü yayınlanan Resmi Gazete kararları sonrasına göre ise petrol aramak için Şırnak ve Mardin'de çalışmalar başlatılacak. Gelen bilgilere göre ise;

  • Buna göre, TPAO'ya Mardin ve Şırnak illerinde karadaki 12 bin 62 hektarlık alan için 5 yıl süreyle petrol arama ruhsatı verildi.
  • Ayrıca İndigo Grup Turizm ve Ticaret AŞ'ye Nevşehir'de 30 bin 153 hektarlık saha için 5 yıl süreyle petrol arama ruhsatı verildi.

Türkiye'de petrol arayışı yıllardır devam ederken bulunan coğrafyada çıkarılacak petrol ile birlikte her şeyin daha farklı olması bekleniyor. Özellikle geçtiğimiz senelerde arayışları hızlanan doğalgaz sonrasında bu sene de petrol arayışları hükümetin en önemli konuları arasında yer alıyor.

Sık sık gündeme gelen Karadeniz gazı ile ilgili henüz sıcak gelişmeler halen yaşanmazken Mardin ve Şırnak'ta yapılacak petrol arayışları sonrasında çıkması durumu ise Türkiye'de yeni dengelerin başlatılması anlamına geliyor. Türkiye kendi petrolünü çıkarması durumunda ekonomik özgürlüğünü ellerine alabilecek. Petrol ile ilgili gelişmeler geldikçe Gürses Gazetesi adresinde yer vermeye devam edeceğiz.

PETROL NASIL ÇIKARILIR?

Ortalama 40 – 50 metre yüksekliğinde olan bu petrol kuleleri yaklaşık 100 tonu aşan ekipman taşır. Üzerinde bulunan bir matkap, 9 metre boyundaki içi oyuk çubukların bulunduğu dizinin ucuna bağlanır. Bu çubuklar derine inildikçe birbirlerine vidalanır. Matkabın çalışmasını sağlayan tabla, yüzeyde yaklaşık 50 -250 turluk hızla döner. Petrol kuyusunu açma sırasında bu çubuklar içerinden özel bir çamur yollanır. Yollanan bu çamurun özelliği, kullanılan malzemelerin soğumasına, yağlamasına ve matkabın ağzında toplanan döküntülerin boşalılmasına yardımcı olur. Ayrıca çamurun ağırlığı sayesinde petrolün veya doğalgazın dışarı fışkırmasını engeller.

Petrolün bulunduğu derinliğe ulaşınca kuyunun ağzına sağlam bir kapak yerleştirilir. Bu kapağın özelliği yatak basıncına dayanması ve gaz veya petrolün ölçülü bir basınçta akışını sağlayacak nitelikte olması zorunludur.