TCMB kararı yatırımcıların rotasını değiştirdi! Altın, dolar alanlara kritik uyarı geldi

TCMB kararı yatırımcıların rotasını değiştirdi! Altın, dolar alanlara kritik uyarı geldi

Merkez Bankası faiz kararları sonrası yatırımcılar uzmanların açıklamalarını merakla araştırmaya başladı. Peki uzmanlar neler söylüyor? Tüm detaylar haberimizde.

Merkez Bankası faiz kararları faizin artırılması yönünde oldu. Altın ve dolar yatırımcısı merakla rekorların devam edip etmeyeceğini araştırıyor. Uzmanlar çarpıcı açıklamalarda bulundu! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

UZMANLAR YATIRIMCILARI UYARDI

Geçtiğimiz gün Merkez Bankası politika faizini ikinci kez artırma kararı aldı. Karar sonrası yatırımcılar uzmanların tahminlerini merakla araştırırken ilk açıklama Dinamik Yatırım Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş'tan geldi. Yavaş konu ile ilgili şu açıklamaları yaptı; 'FED kararları ile ilgili beklentilerin yumuşaması ile birlikte dolar cinsi varlıklarda görülen zayıflama da beraberinde ONS altının yükselişini getirdi. Küresel gelişmelerin yanında doların yükselişinin devam etmesiyle birlikte gram altın 1.700 TL seviyelerine yükseldi. Bu tablo devam ederse altının düşmeyeceğini düşünüyoruz. Kurda dengelenme ile ilgili yorum yapmak için henüz çok erken. Kurdaki dengeleme sürecine yorum yapabilmek için Merkez Bankası proaktif rolün devam etmesi ve yol haritasının paylaşılması gerekiyor. FED kararının 25 baz puan artışı olmasını bekliyoruz. FED kararı artış yönünde olursa yönlendirme ile birlikte altın ve emtia gruplarında baskı oluşabilir. Eğer aksi bir durum olursa FED faiz kararı pes geçilirse altın yükselişinin devam edeceğini düşünüyorum. Merkez Bankası politika faizini 250 baz puan artırdı ve faizler yüzde 17.50 seviyesine geldi. Piyasa beklentisi yüzde 18 olarak belirlenmişti. 

merkez bankası faiz kararı sonrası piyasa durumları

Karar sonrası borsa volatilitesi arttı. Ancak halen piyasa faizi enflasyon, mevduat ve kredi faizlerinden uzak kalıp negatif reel getiri ortamını bozmuyor. Bu durum devam ederse Borsa İstanbul kar realizasyonları olsa bile yükseliş trendi devam eder.' dedi. Milliyet Gazetesi Yazarı Zeynep Aktaş ise konu ile ilgili şu yorumları yaptı; 'Merkez Bankası faiz beklentilerinin altında kaldı ve son 2 ayda 900 baz puan artış yapıldı. Merkez Bankası iki buçuk sene sonrasında ilk kez faiz artırım kararı aldı. Mehmet Şimşek'in temkinli yönetimi devam ediyor. Dengeler sarsmadan kademeli şekilde faiz artışı devam ediyor. Son iki ayda 900 puan artışla politika faizi yüzde 8.5 seviyesinden yüzde 17.5'e yükseldi. Piyasa ekonomi yönetiminden daha yüksek artış beklemişti. Merkez Bankası dengeleri sarsmamaya devam ediyor ve piyasa beklentilerinin gerisinden geliyor. Piyasa anketleri Haziran ayı toplantısına göre yüzde 20 bir faiz oranı bekleniyordu. Ancak Merkez Bankası bu beklentinin altında kaldı.' Mehmet Şimşek ise konu ile ilgili yaptığı açıklamalarda şu sözleri söyledi; 'Programımızda en büyük öncelik ihracatın desteklenmesi. İç talep dengeleyici önlemlerle devam ederken ihracata da en yüksek destek sağlanacak. Yurtdışından temin edilen kaynaklar ihracat ve yatırıma odaklanacak.' Merkez Bankası faiz artırım kararı sonrası BIST 100 endeksi 6.645 seviyelerine yükseldi. Dolar 26.90 TL, Euro 30.25 TL, gram altın 1.716 TL seviyesine yükselmiş oldu. Merkez Bankası haftalık olarak yayımlanan menkul kıymet istatistiklerine göre yabancı yatırımcı hisse alımında altıncı haftaya taşındı ve 1.48 milyar dolar net alış yaşandı. Merkez Bankası'nın faiz artırım kararlarında üç önemli etken bulunuyor. İlk olarak fiyatlama davranışlarındaki bozulma, enflasyon yüksek devam ederken fiyatlamalarda etik davranışlardan uzak artışlar yaşanabiliyor. Merkez Bankası ise bu sapmaları takip ediyor. Enflasyon beklentilerinin çıpalanması hedefleniyor. Enflasyon oranlarıyla mücadele ederken fiyat artış beklentileri kırılıyor ve fiyat artışı sürerken enflasyon artışı da yaşanıyor. Son olarak dezenflasyonun en kısa sürede tesis edilmesi hedefleniyor. Enflasyon bu şekilde kademeli olarak düşebiliyor ve Merkez Bankası fiyat düzeyinde en kısa sürede düşüş yaşanmasını amaçlıyor.