Süte gelen zammın ardından yumurtalarda zamlandı! 1 koli yumurta ne kadar oldu?

Süte gelen zammın ardından yumurtalarda zamlandı! 1 koli yumurta ne kadar oldu?

Son günlerde temel ihtiyaç ürünlerine gelen zamların ardından yumurtalar da zamlardan nasiplendi. Süte gelen zammın ardından yumurtalarda zamlandı! 1 koli yumurta ne kadar oldu?

Son günlerde temel ihtiyaç ürünlerine gelen zamların ardından yumurtalar da zamlardan nasiplendi. Sırasıyla kırmızı et, süt ve süt ürünleri, çay ve şekerin ardından bir zam da yumurtalara geldi. Yumurtalar son zamanlarda zam almazken süt ve süt ürünlerine gelen zamların ardından yumurtalar da zamlardan nasibini aldı. Buna göre ise vatandaşlar yumurta fiyatlarının ne kadar olduğunu araştırıyor. İşte detaylar ve daha fazlası Gürses Gazetesi adresinde yer alıyor.

Türkiye'de artan enflasyon ile birlikte geçtiğimiz yıla oranla yumurta fiyatları %100 oranında artış yaşandı. Yum-Bir (Yumurta Üreticileri Merkez Birliği) tarafından kamuoyu ile paylaşılan fiyat listesi ile birlikte Katma Değer Vergisi (KDV) hariç yumurta fiyatları belli oldu. Buna göre ise;

  • Büyük boy yumurta 1 TL'den 1 TL 10 kuruşa yükseldi.
  • Orta boy yumurta 90 kuruştan 1 TL'e yükseldi.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (Yum-Bir) tarafından açıklanan verilere göre 16 Mayıs 2022 tarihinde yayımlanan fiyat listesine göre yumurta fiyatları KDV'siz olarak açıklandı. Marketlerde büyük boy yumurta fiyatları tüm maliyetler dahil minimum 1,5 TL'den satılıyor.

Cumhuriyet'in yaptığı habere göre 2021 yılında Yumurta Üreticileri Merkez Birliği tarafından açıklanan verilere göre büyük boy yumurta fiyatı 0,55 kr'dan satışı gerçekleştiriliyordu.

1 yıl içerisinde yumurtalar 1,10 TL'e yükselirken artış oranı %100'e yükseldi. Artan temel ihtiyaç ürünleri sonrasında ise Recep Tayyip Erdoğan aldığı karar ile birlikte gıda ürünlerinde ki KDV oranını %1'e indirmişti. Yapılan indirim sonrasında ise fiyatlar KDV oranında düşüş sağlarken yumurtalara tekrar zam geldi.

1 KOLİ YUMURTA NE KADAR OLDU?

Marketlerde 1 koli (30 adet) yumurta fiyatı orta boy 29,90 TL'den satılırken artan fiyatlar ile birlikte artık 1 koli orta boy yumurta fiyatının 34,90 TL'e ulaşması bekleniyor.

Şok marketlerde son açıklanan 1 koli (30 adet) büyük boy yumurta fiyatı 31,75 TL'den satılırken gelen zam ile birlikte artık yeni fiyatının 37,90 TL'e ulaşması bekleniyor.

Yumurtalara gelen zamlar ile birlikte Türkiye'de Temmuz ayında 1 koli yumurta fiyatlarının elde edilen kulis bilgilerine göre ise 45 TL'e çıkması bekleniyor.