Son dakika: Merkez Bankası sene sonu enflasyon beklentisini güncelledi! 2023 Emekli ve memur maaşları hesaplandı!

Son dakika: Merkez Bankası sene sonu enflasyon beklentisini güncelledi! 2023 Emekli ve memur maaşları hesaplandı!

Her ay olduğu gibi yeni ayda da Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarını yayınlayan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, enflasyon tahminlerini güncelledi. 2023 maaş zamları yeniden hesaplandı.

Geçtiğimiz senenin son çeyreğinde ekonomi piyasalarında gözlenen olumsuz gelişmeler, enflasyonun da aynı oranda yükselmesine sebep oldu. Yükselen enflasyon gündelik hayatın ekonomik şartlarını olumsuz olarak etkileyerek, satışa sunulan tüm hizmet başlıklarına ve hizmet ürünlerine yüksek oranlarda zamların yapılmasına yol açtı. Bu durum 2021 yılının sonuna doğru vatandaşların geçim derdi içerisine düşmesine sebebiyet verdi.

Sene sonunda yaşanan gelişmelerden ötürü ocak ayı maaş zamlarını enflasyonun üzerinde açıklayarak vatandaşların bütçesini ferahlatmayı hedefleyen hükümet yetkilileri hem memur ve emekli maaşlarında hem de asgari ücrette tarihi zamlara imza attı. Ancak bu durum ilk etapta vatandaşın yüzünü güldürse de sonrasında enflasyonun artmaya devam etmesi ile birlikte kısa sürede anlamını yitirdi.

Son olarak yükselen enflasyon göz önünde bulundurularak temmuz ayının başında zamlanan maaşlar, vatandaşların beklentisini o anlık karşılasa da yine enflasyon yüksek seviyelerde olmasından ötürü geçim derdinin devam etmesine aracılık etti. Bu durum gözlerin ocak ayı maaş zamlarına çevrilmesine sebep olurken son günlerde maaş zamlarına ilişkin birçok farklı kurumdan ve kişiden yeni tahminler gelmeye başladı.

Geçtiğimiz haftalarda sene sonu enflasyon tahminini güncelleyen Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, her ay düzenlediği Piyasa Katılımcıları Anketi’nin yeni sonuçlarını yayınladı. Ankete katılanların enflasyon tahminlerine göre ocak ayında maaşlara yapılacak zamlar yeniden hesaplandı.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ MERKEZ BANKASI PİYASA KATILIMCILARI ANKETİ SONUÇLARI

son-dakika-merkez-bankasi-sene-sonu-enflasyon-beklentisini-guncelledi-2023-emekli-ve-memur.png

Her ay olduğu gibi bu ay da Piyasa Katılımcıları Anketi düzenleyen Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, ilgili çalışmasının sonuçlarını yayınladı. Yapılan açıklamaya göre kasım ayı anketine katılan katılımcıların sene sonu enflasyon beklentilerinin yüzde 67,78’ten yüzde 68,06’ya yükseldiği bilgisi kaydedildi.

ENFLASYON TAHMİNLERİNE GÖRE OCAK AYI MEMUR VE EMEKLİ MAAŞLARI

Merkez Bankası’nın anket sonuçlarından sonra AA Finans da sene sonu enflasyon tahminini açıkladı. Yüzde 73,12 olarak güncellenen yıl sonu enflasyon tahmini, yeni hesapları ortaya koydu.

Yapılan yeni hesaba göre Merkez Bankası, AA Finans ve Piyasa Katılımcıları Anketi enflasyon tahminlerinin ortalaması yüzde 68,80 oldu. Bu orana göre hesaplanan bazı ocak ayı maaşları ise şu şekilde açıklandı:

  • En düşük memur maaşı: 10.892 TL
  • En düşük memur emeklisi maaşı: 7.267 TL
  • En düşük SSK emeklisi maaşı (2000 öncesi): 5.558 TL
  • En düşük SSK emeklisi maaşı (2000 sonrası): 3.446 TL