SGK'dan emeklilere kötü haber! O bilgileri değiştirmezseniz emekli aylığınız kesilecek!

SGK'dan emeklilere kötü haber! O bilgileri değiştirmezseniz emekli aylığınız kesilecek!

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gelen açıklamalar doğrultusunda emekli olup yurt dışında yaşayanlar ile ilgili kötü haber geldi. SGK'dan emeklilere kötü haber! O bilgileri değiştirmezseniz emekli aylığınız kesilecek!

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gelen açıklamalar doğrultusunda emekli olup yurt dışında yaşayanlar ile ilgili kötü haber geldi. Türkiye'den emekli olan vatandaşlarla ilgili düzenlemeler SGK tarafından gerçekleştiriliyor. SGK tarafından gelen durum bildirisine göre ise kurumun harekete geçtiği ve belirli düzenlemeleri gerçekleştirmeyen vatandaşların emekli aylıkların kesilebileceği iddia edildi. Peki detaylar neler? İşte o ayarlar..

Sosyal Güvenli Kurumu tarafından yapılan açıklamada emekli maaşları ile ilgili 'kasıtlı ve kusurlu davranışta' bulunan vatandaşların maaş kesintileri ile karşılaşabileceğini duyurdu. Yaşanan bu gelişmeler sonrasında ise Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan yurt dışında yaşayıp Türkiye'den emekli olan vatandaşlar ile ilgili durum değişiklikleri için maksimum 1 ay içerisinde kuruma bildirmeleri gerektiğini açıkladı.

SGK'DAN MAAŞ KESİNTİSİ UYARISI!

sgk-maas-kesintisi.jpeg

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yurt dışında yaşayıp Türkiye'den emekli olan vatandaşlar ile ilgili maaş kesinti uyarısı resmen yapıldı. Ülkesinden emekli olup yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşlarının emekli aylığı ile ilgili durum değişikliklerini bildirmesi gerekiyor. SGK bu konu ile ilgili harekete geçerken, yurt dışında çalıştığı durumlarda bildirimde bulunmaları gerektiğini açıkladı. Bulunmamaları durumunda ise "kasıtlı ve kusurlu davranışta" bulunduğunun düşünüleceği ve bu görüşün onaylanacağı vurgulandı.

SGK TARAFINDAN AÇIKLANAN SAKINCALI DURUMLAR NELER?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan açıklama metninde, aylık bağlanması ile ilgili sakıncalı gözükebilecek davranışlar sıralandı. Buna göre ise "kasıtlı ve kusurlu" davranış olarak kabul edilen olaylar:

  • Kurum tarafına iletilen belgeler ile gerçeğe aykırı bildirimlerde bulunulması.

SGK tarafından durum değişiklikleri ile ilgili detayların bir ay için de kuruma bildirilmemesi sakıncalı olarak gözüküyor. Son dönemde artan sahte bilgi ve belgeler ile sağlık gibi birçok ödeneklerden yararlanılması ve aylık bağlatılması sakıncalı durumlara giren olaylar arasında yer ediniyor. İşte diğer durumlar:

  • Sahte hizmetle sağlık hizmetleri ve aylık bağlatılması.
  • Boşanma nedeniyle gelir veya aylık bağlandıktan sonra boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşanması.
  • Gelir ve aylıklarının kesilmesi gerektiği halde bu durumun gizlenmesi veya bildirilmemesi.
  • Sigortalılar ile gelir veya aylık alanlara yapılan ödemelerden, hak sahipliği sona ermesine tahsilat yapılması.

HER YIL KAYIT ALINIYOR, BİLDİRİM YAPILMAZSA EMEKLİ AYLIK ÖDEMELERİ DURDURULACAK!

SGK tarafından gelen bilgiler doğrultusunda altı aylık süre aşımı yapılması durumunda gerekli bilgilerin 3 ay içerisinde SGK'ya verilmelidir. Belgeler gerekli süre zarfı içerisinde verilmez ise emekli aylıkları bildirim yapılmadan kesilecek.

Ödenmekte olan aylıklar, ilgililerin yurtdışında yabancı ülke mevzuatına tabi çalışması, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alması halinde kesiliyor.

Kurum'dan yapılan açıklamada, "Altı aydan fazla yurtdışında bulunan aylık sahiplerinin; ödenmekte olan aylıklarının durdurulması yönünde bir işlemle karşılaşmamaları için yoklama belgesini yurt dışında bulundukları 6 aydan sonraki üç ay içerisinde aylığı bağlamış olan sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezine göndermeleri hususunda gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekiyor" denildi.