ÖTV matrah düzenlemesi ile araç fiyatlarında düşüş beklenirken tam tersi oldu! İkinci el araç fiyatları artacak mı?

ÖTV matrah düzenlemesi ile araç fiyatlarında düşüş beklenirken tam tersi oldu! İkinci el araç fiyatları artacak mı?

Son günlerin en çok konuşulan konu başlıkları arasında yer alan ÖTV matrah düzenlemesi hakkında şaşkınlık yaratan yeni bir açıklama geldi. İşte tüketicileri endişelendiren açıklamanın ayrıntıları…

Yedek parça maliyetlerinin artması, koronavirüs salgınının sebep olduğu çip krizinin şiddetlenmesi ve sektörü direkt olarak etkileyen diğer olumsuz gelişmelerin yaşanması geçtiğimiz yılın son çeyreğinden bu yana hem ikinci el hem de sıfır kilometre araç modellerine yüksek oranlarda zamların yansımasına sebep oldu. Her ayın başında üretici firmalar tarafından güncellenen sıfır kilometre araç fiyatları ikinci el piyasasını da direkt olarak etkilerken bazı kötü niyetli kişilerin fahiş fiyatlar telaffuz etmesi araçların daha da yüksek fiyatlardan satışa sunulmalarına yol açtı.

Araç piyasasında gözlenen yüksek oranlı zamlar, uzun süredir hem ülkemizin hem tüketicilerin hem de sektörden ekmek yiyen kişilerin en büyük problemlerinden birisi haline geldi. Yeni dönemde araç sahibi olma hayallerini gerçekleştirecek nakitleri olmayan vatandaşlar fiyat sormak için dahi pazara uğramazlarken hükümetin bu konuya bir el atması ve ÖTV indirimini açıklaması talepleri gelmeye başladı. Bu konuya geçtiğimiz günlerde bir açıklık getiren yetkililer direkt bir ÖTV indiriminden ziyade ÖTV matrah düzenlemesi yapılarak fiyatların geri çekileceğini belirtti.

Hükümet yetkililerinin açıklamalarının hemen ardından geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yer alan ÖTV matrah düzenlemesi, araç fiyatlarında düşüşün yaşanmasını sağladı. Bu durum tüketicileri bir nebze olsun heyecanlandırırken beklenmeyen bir açıklama geldi. Uzman isimden gelen açıklamalar, piyasayı endişelendirdi.

70 BİN TL’LİK İNDİRİM!

otv-matrah-duzenlemesi-ile-arac-fiyatlarinda-dusus-beklenirken-tam-tersi-oldu-ikinci-el-ara.png

ÖTV matrah düzenlemesinin Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından gözler güncel araç fiyatlarına çevrildi. Yapılan hesaplara göre satış fiyatı 595 bin TL’ye kadar olan araçlarda 70 bin TL’ye kadar indirim yapıldığı bilgisine erişildi. Bu indirim yalnızca sıfır kilometre araç modellerini kapsarken gözler ikinci el piyasasına çevrildi.

ŞAŞIRTAN AÇIKLAMA!

ÖTV matrah düzenlemesine ilişkin açıklamada bulunan Habertürk Otomotiv Editörü Yiğitcan Yıldız, herkesi şaşkına çeviren şu ifadeleri kullandı: “Sıfır otomobillere yönelik talep artarsa ve tedarikte yaşanan problemler de devam ederse ikinci el araç fiyatları sıfır kilometre araç fiyatlarını geçer. Döviz kuruna bağlı olarak fiyatlar artmaya devam edecek olur ise yılbaşından sonra yeniden bir düzenleme yapılmasına ihtiyaç duyulabilir.”