Nureddin Nebati'den enflasyon açıklaması! "Enflasyonu düşürmek için çok sert tedbirler alabilirdik"

Nureddin Nebati'den enflasyon açıklaması! "Enflasyonu düşürmek için çok sert tedbirler alabilirdik"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyon ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Detaylar gursesgazetesi.com'da.

Abdulkadir Selvi, haftasonu gerçekleşen AKP Kızılcahamam kampında yaşananlara ve görüşülenlere dair bir köşe yazısı yayımladı. Bu köşe yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları bulunurken bunun yanı sıra Nureddin Nebati'den de çarpıcı açıklamalar geldi.

Enflasyon hakkında konuşan Nureddin Nebati, "Enflasyonla birlikte büyümeyi tercih ettik. Yoksa enflasyonu düşürmek için çok sert tedbirler alabilirdik." sözleri ile konuşmasına damga vurdu. Bu açıklama medyada konuşulurken, Nureddin Nebati'nin açıklamaları şu şekildeydi;

“Dövizi düşürmek için yüksek faiz artışı yapabilirdik. Ama o zaman üretim bundan olumsuz etkilenirdi. Biz bir yol ayrımına gittik. Enflasyonla birlikte büyümeyi tercih ettik. Yoksa enflasyonu düşürmek için çok sert tedbirler alabilirdik. Yüksek faiz artışı yapardık. O zaman üretim dururdu. Kur korumalı TL’ye geçerek bir yandan doları frenledik. Diğer yandan üretimi ve büyümeyi tercih ettik. Bu sistemden dar gelirliler hariç üretici firmalar, ihracatçılar kâr ediyorlar. Çarklar dönüyor. Büyümeyi tercih ettiğimiz için büyüme rakamları iyi geliyor, büyüme istihdama da olumlu olarak yansıyor. Ama biz dar gelirli vatandaşlarımıza yönelik gelirlerini arttırıcı düzenlemeler yapıyoruz. Böylece onları enflasyonun karşısında korumaya çalışıyoruz”

Bu açıklamaların yanı sıra Nureddin Nebati, Abdulkadir Selvi'nin köşe yazısına göre, gelecek planlarından ve enflasyon için yapılabileceklerden bahsetti. Önemli detaylara değinen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin açıklaması şu şekildeydi;

'TARIMDAKİ VERİMLİLİK PİYASAYI CANLANDIRACAK'

"En önemli hedeflerden biri enflasyon oranlarında kalıcı bir düşüşün sağlanması. 2022 sonuna kadar enflasyonun baskılanması için bazı araçlar devreye sokulabilecek. Dolar kurundaki yükselişi durdurmak için hayata geçirilen ve bütçe üzerinde yaratacağı risk nedeniyle eleştirilen kur korumalı mevduat modeli devam edecek. Kur korumalı mevduatın geçen cuma itibariyle bütçeye toplam maliyeti 21,1 milyar TL. Eğer bu sistemi devreye sokmasaydık zararımız 411 milyar lira olacaktı. Dış ticaret açığının fazla olmasının en büyük nedenlerinden birinin enerji ithalatı; hidroelektrik santralleriyle bu açığın kapatılması hedefleniyor. Petrol fiyatlarında yaşanabilecek muhtemel artışların yıl sonuna kadar pompa fiyatlarına yansıtılmaması ile ilgili bir irade var. Turizm gelirlerindeki muhtemel artış ve yağışların etkisiyle ekim-kasım aylarında tarımdaki verimlilik piyasaları canlandıracak."