Milyonların gözü kulağı bu rakamlarda! Maaş zam oranlarını belirleyecek! Yüzde 85'i geçebilir!

Milyonların gözü kulağı bu rakamlarda! Maaş zam oranlarını belirleyecek! Yüzde 85'i geçebilir!

Piyasalar TÜİK tarafından bu hafta içinde açıklanacak enflasyon rakamlarına odaklanmış durumda. Ekim ayı enflasyon verilerinin de gelmesiyle maaş zamları için sadece 2 aylık veriler beklenecek!

Enflasyon oranları Türkiye’de son 24 yılın en yüksek seviyelerinde ilerlemeye devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak güncel verilerin ardından geçtiğimiz ayın enflasyon rakamları belli olacak. Yılın son 6 ayına ilişkin enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından tüm kesimler için maaş artış oranları da yenden hesaplanacak.

Beklenti anketine göre Ekim ayı enflasyon oranının yüzde 3,54 olarak gerçekleşeceği ifade ediliyor. Bu oran bir önceki ay yüzde 83,45 seviyesinde olan yıllık enflasyon rakamının yüzde 85,51’e yükseleceğine işaret ettiği aktarıldı.

TÜİK ENFLASYON RAKAMLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

milyonlarin-gozu-kulagi-bu-rakamlarda-maas-zam-oranlarini-belirleyecek-yuzde-85i-gecebilir-2.jpg

Ekim ayına ait enflasyon rakamları TÜİK tarafından 3 Kasım Perşembe günü açıklanacak. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılacak açıklama ile aylık ve yıllık bazda ne kadar değişim olacağı ise merakla bekleniyor. Özellikle yeni yılda gelecek asgari ücret zammı, memur ve emekli maaş zamlarında da bu oranlar belirleyici olacak.

Enflasyon oranlarına ilişkin AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi’nde ise belirlenen oranlar dikkat çekiyor. Eki ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranlarının yüzde 3,54 oranında artması bekleniyor.

ENFLASYON ORANLARININ YÜZDE 85’İ GEÇMESİ BEKLENİYOR!

Ekim ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasına sadece sayılı günler kala 14 ekonomistin katılımı ile enflasyon beklentisine ilişkin anket sonuçları ortaya çıktı. Ekonomistlerin Ekim ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 3,54 olarak belirlendi. Bu tahmine göre bir önceki ay yüzde 83,45 olarak gerçekleşen yıllık enflasyon oranının yüzde 85,51’e yükseleceği ifade ediliyor.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ise eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 3,08 artışla dikkat çekmişti. Ekonomistlerin yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 73,88’den yüzde 73,12’ye geriledi. 3 Kasım 2022 Perşembe günü TÜİK tarafından açıklanacak ekim ayı enflasyon rakamları ile birçok konuda netlik kazanacak. Özellikle önümüzdeki haftalarda başlayacak asgari ücret görüşmelerinde enflasyon rakamları dikkate alınacak.