Milyonlar nefesini tuttu! Asgari ücrette alt sınır oranı belli oldu

Milyonlar nefesini tuttu! Asgari ücrette alt sınır oranı belli oldu

Asgari ücrette artık geri sayım hız kazandı! Milyonlarca işveren ve işçiyi direkt bir o kadar kişiyi de dolaylı olarak etkileyen asgari ücrette alt sınırı oranı resmen belli oldu. Bu hafta sonuna kadar açıklanması beklenen asgari ücrette son dakika!

Milyonların beklediği asgari ücret bu hafta belli olacak. Konu ile ilgili yapılan hesaplamalara göre enflasyon üzerinden hesaplandığında asgari ücretin alt sınırı yüzde 40 olacak.

Bununla birlikte refah payının da bu orana eklenmesi ile birlikte rakamın yüzde 50’lere kadar çıkması bekleniyor. Peki, asgari ücrete yüzde 40 zam yapılırsa, yeni asgari ücret ne kadar olacak?

TARAFLARIN ORTAK PAYDADA BULUŞMASI BEKLENİYOR

Toplumun genelini ilgilendiren asgari ücrette heyecanlı bekleyiş devam ediyor İlk toplantı 11 Aralık’ta ikinci toplantı ise 18 Aralık tarihinde yapılmıştı. Üçüncü toplantının ise bu hafta yapılarak yeni asgari ücretin açıklanması bekleniyor. Konu ile ilgili tarafların ortak bir paydada anlaşması beklenirken, işveren ve işçi tarafının görüşmelerde önemli bir sürecin atlatıldığı ifade ediliyor.

ASGARİ ÜCRETTE ALT SINIR ORANI

Asgari ücrette alt sınır oranının bu kapsamda yüzde 40 olarak açıklanması bekleniyor. Merkez Bankası’nın enflasyon hedefi 6 aylık için yüzde 37,76 oranında. Kulislerde ise bu rakamın yüzde 40 olarak konuşulduğu ifade ediliyor. Zam oranını ise refah payı eklenerek yüzde 50’lere kadar çıkması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari ücretin ne kadar olacağı henüz belli değil. Aktarılan son rakamlara göre asgari ücrete yüzde 40 zam gelmesi ile yeni asgari ücretin 15 bin 963 TL, yüzde 45 olması halinde 16 bin 533 TL, yüzde 50 olması halinde de 17 bin 103 TL civarında olması bekleniyor.

Konu ile ilgili açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, asgari ücretin Cuma gününe kadar açıklanmasının beklendiğini ifade etti. Hükümetin çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğini vurgulayarak yine ezdirilmeyeceğinin altını çizdi. Kamuoyu beklentisine göre asgari ücret 17 bin TL ile 17 bin 500 TL arasında olması bekleniyor.