Meyve ve sebze fiyatları düşüyor mu? Hal yasası ne zaman yürürlüğe girecek?

Meyve ve sebze fiyatları düşüyor mu? Hal yasası ne zaman yürürlüğe girecek?

Türkiye'de yeni yıl ile birlikte artan enflasyon oranı meyve ve sebze fiyatlarını derinden etkiledi. Peki Meyve ve sebze fiyatları düşüyor mu? Hal yasası ne zaman yürürlüğe girecek?

Türkiye'de yeni yıl ile birlikte artan enflasyon oranı meyve ve sebze fiyatlarını derinden etkiledi. Özellikle her sektör grubuna gelen zamlar vatandaşı zor durumda bırakırken bu süreçte ise gıda fiyatlarının nasıl şekilleneceği araştırılmaya başlandı. Meyve ve sebze fiyatlarında ki artışın önüne geçemeyen hükümet bu süreçte çıkaracağı yeni hal yasası ile birlikte meyve ve sebze fiyatlarının düşmesini öngörüyor.

Meclis'e gönderilen önerge sonrasında ise gıda fiyatlarında %30 oranında düşüş yaşanması bekleniyor. Merakla beklenen gelişmeler arasında yer alan meyve sebze fiyatları A101, Bim, Şok ve Migros gibi marketlerde oldukça yüksek fiyattan satışa başlamıştı. Gelen tepkiler sonrasında ise marketler indirim yapsa da geçen seneye oranla birçok ürün fiyatı %50 arttı.

HAL YASASI ÇALIŞMALARI HIZ KAZANDI

Geçtiğimiz haftalarda gündeme düşen hal yasası çalışmaları Meclis'e önerge olarak sunuldu. Önergenin sunulmasının ardından ise artık tüm zincir marketler ve bakkalların meyve ve sebze ürünlerini halden alması zorunlu kılınacak. Bu şekilde haksız rekabetin önüne geçilerek zincir marketlerin üretici ile ilişkilerinin tamamının kesilmesi gündemde yer alıyor.

Hal yasasının gelmesi ile birlikte hallerde yaşanılacak rekabet ile birlikte fiyat yükselişlerinin önüne geçilmesi bekleniyor. Zincir marketlerin üreticiler ile ilişkilerinin koparılması sonrasında ise birçok üreticinin hallere geçmesi bekleniyor. Hallerde ki rekabetin artması ile birlikte bu rekabetin fiyatlara olumlu bir dönüşü olması hükümet kanadı tarafından öngörülüyor.

FIRSATÇILIĞIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Yeni yıl ile birlikte artan gıda fiyatları vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor. Hükümet kanadına gelen eleştirmeler sonrasında ise yeni düzenlemeler yapılacağı basına sızdırılmıştı. Hal yasasının çıkması beklenirken gelecek bu düzenleme ile birlikte stokçuluk ve fahiş fiyatların önüne geçilecek.

Hallerde satıcıların fırsatçılık kolladığı söylenirken gelecek bu düzenleme ile birlikte hal sayısında artış bekleniyor. Yaşanılacak bu artış ile birlikte meyve ve sebze fiyatlarında ki fırsatçılığın önüne geçilecek. Bu sayede meyve ve sebze fiyatlarında genel olarak yüzde 30'luk bir indirim yapılacağı bilgisine ulaşıldı.

Bugün gün saatlerinde İstanbul ve İzmir'de fiyatların tekrar yükseldiği gündeme gelirken akaryakıt fiyatlarının da gıda fiyatlarında ki artışı kanıtlar nitelikte. Yapılacak yeni düzenleme ile birlikte %30'luk bir indirim bekleniyor.