Kira artış oranı Haziran ayında belli oldu! Haziran ayı kira artış oranı yüzde kaç oldu?

Kira artış oranı Haziran ayında belli oldu! Haziran ayı kira artış oranı yüzde kaç oldu?

Türkiye'de enflasyon rakamlarının açıklanması ile birlikte merakla takip edilen gelişmeler arasında yer alan kira artış oranları bugün açıklandı. Kira artış oranı Haziran ayında belli oldu! Haziran ayı kira artış oranı yüzde kaç oldu?

Türkiye'de enflasyon rakamlarının açıklanması ile birlikte merakla takip edilen gelişmeler arasında yer alan kira artış oranları bugün açıklandı. Vatandaşların her ay sıkı takip ettiği gelişmeler arasında yer alan Haziran ayı kira artış oranlarına dair bugün gelen açıklamalar ile birlikte tüm rakamlar belli oldu. Peki Haziran ayı kira artış oranı yüzde kaç oldu? İşte detaylar..

HAZİRAN AYI KİRA ARTIŞ ORANI AÇIKLANDI

Enflasyon rakamlarının açıklanması ile birlikte Haziran ayı kira artış oranları belli oldu. Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) on iki aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı Haziran ayı için yüzde 39,33 oldu.

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, TÜFE’de 2022 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 2,98, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 35,64, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 73,50 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 39,33 artış gerçekleşti.

KİRA ARTIŞ ORANLARI NASIL HESAPLANMAKTADIR?

Ev ve dükkan sahiplerinin en merak ettiği konular arasında yer olan kira artış oranı hesaplamaları sıkı bir şekilde araştırılıyor. Haziran ayı kira artış oranının %39,33 olarak açıklanması sonrasında ise örnek bir hesaplama haberimizde yerini aldı.

  • Örnek Konut Kirası: 2.000 TL
  • Kira Artış Oranı: %39,33
  • Haziran 2022 Kira Artış Tutarı: 786,6 TL
  • Haziran 2022 Kira Artış Oranı Dahil Zamlı Kira Tutarı: 2786,60 TL

YÜKSELEN KİRALAR İÇİN DEVLETTEN DÜZENLEMELER GELİYOR

Yeni yılın gelmesi ile birlikte patlak veren döviz kuru sonrasında yükselen enflasyon vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor. Kira fiyatları ülkenin dört bir tarafında hızla artmaya devam ederken vatandaşlar ise ödemekte epey bir güçlük çekiyor. Türkiye'de artan sığınmacı problemi ile birlikte insanlar barınma krizi yaşarken kira fiyatlarının yükselmesi sonrasında devletten belirli düzenlemeler geliyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı konuyla ilgili devrede. Çalışmanın bir hafta içinde Meclis'e gelmesi bekleniyor.

Planın geçici olduğu herkes tarafından bilinse de vatandaşların bir nebze olsun yükselen kira fiyatları karşısında ezilmemesi amaçlanıyor.