GSS borcu olanlara son çağrı! O tarihe kadar hemen başvuran kazanacak

GSS borcu olanlara son çağrı! O tarihe kadar hemen başvuran kazanacak

SGK borçlarına son tarih yaklaşıyor! Borçlarınızı yapılandırın, prim borçları silinsin. Sağlık hizmetlerinden faydalanmak için acele edin. Son günü kaçırmayın. Detaylar haberimizde...

Mart ayında başlatılan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) borç yapılandırması süreci, 31 Temmuz 2023 tarihinde sona erecek. Bu yapılandırma programı, hem SGK'ya borcu olan sigortalılar ve işverenler için bir fırsat sunuyor, hem de genel sağlık sigortası prim borcu olan bireyleri kapsıyor. Ancak bu tarihe dikkat etmek, önem taşıyor.

SON TARİH 31 TEMMUZ 2023

1

5510 sayılı Kanun kapsamında, genel sağlık sigortası tescili bulunan ancak gelir testine hiç başvurmayan kişilerin de 31 Temmuz 2023 tarihine kadar gelir testine başvurması gerekiyor. Gelir testi sonucunda hane içindeki kişi başına düşen gelir, brüt asgari ücretin üçte birinden düşük çıkarsa, genel sağlık sigortası (GSS) prim borçları ilk tescil tarihinden itibaren silinecek.

Ayrıca, 7440 sayılı Kanunun yayımlandığı tarihten önce tahakkuk etmiş ancak ödenmemiş olan GSS prim borçlarına ilişkin olarak, 2022 yılı Aralık ayı ve önceki aylara ait olanlar da dâhil olmak üzere, 31 Ağustos 2023 tarihine kadar ödeme yapılması halinde, gecikme cezası ve gecikme zammı gibi alacakların tahsilinden vazgeçilecek. Borçlular, sadece ana para borçlarını ödeyerek borçlarını kapatabilecekler.

Bununla birlikte, kendi nam ve hesabına çalışanlar ile GSS prim borcu olan kişiler, 6620 sayılı Cumhurbaşkanı kararı gereği, 31 Aralık 2023 tarihine kadar şehir, devlet ve üniversite hastanelerinden sağlık hizmeti alma imkanına sahip olacaklar.

Borç yapılandırması hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler, e-Devlet üzerinden "Borç dökümü" sorgulaması yapabilir veya en yakın SGK il veya merkez müdürlüklerinden bilgi alabilirler. Gelir testi için ise, 31 Temmuz tarihine kadar ilçede bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurulması gerekmektedir. Bu süreçte yapılandırma imkanlarından yararlanmak ve borçlarını düzenlemek isteyenlerin bu tarihlere dikkat etmeleri önemlidir.