Gıda enflasyonu yüzde 100'ü aştı! Zam rekortmeni gıda ürünleri açıklandı! Süt ve tereyağı fiyatları katlandı!

Gıda enflasyonu yüzde 100'ü aştı! Zam rekortmeni gıda ürünleri açıklandı! Süt ve tereyağı fiyatları katlandı!

Dün yapmış olduğu açıklamada kasım ayı enflasyon verilerini açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu, gıda enflasyonunu ve enflasyon artışına konu olan ürünleri tek tek sıraladı. İşte ayrıntılar…

Geçtiğimiz sene hem para piyasalarında hem altın fiyatlarında gözlenen yükselen grafikler, gıda ürünlerine yüksek oranlarda zamların yansımasına sebep olmuştu. Özellikle kırmızı et ve ayçiçek yağı ürünlerine gelen yüksek zamlardan sonra temel gıda ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak noktaya gelen vatandaşlar, yeni yıla girilmesi ile birlikte yeni zamlar ile karşı karşıya kaldı.

Ocak 2022 tarihinde maaşlara yansıyan zamlar ile rahatlayacakları konusunda ümitlenen tüketiciler, ilgili gıda ürünlerine ek sebeplerden ötürü yansıyan yeni zamlar karşısında şaşkına döndü. 2022 yılının tamamlanmasına günler kala Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan kasım ayı enflasyon verileri de gıda fiyatlarına yansıyan zamların yüksekliğini resmen gözler önüne serdi.

KAMU KURUMU GIDA ENFLASYONUNU AÇIKLADI!

gida-enflasyonu-yuzde-100u-asti-zam-rekortmeni-gida-urunleri-aciklandi-sut-ve-tereyagi-fiya-2.jpg

Dün sabah saatlerinde yapmış olduğu açıklamada kasım ayı enflasyon verilerine yer veren Türkiye İstatistik Kurumu, aylık bazda enflasyonu yüzde 2,88, senelik enflasyonu ise yüzde 84,39 olarak bildirdi. Aynı açıklamasında gıda enflasyonu verisine de yer veren Türkiye İstatistik Kurumu, gıda fiyatlarında ki senelik enflasyonu yüzde 102,55 olarak duyurdu.

ÜRÜNLERE GÖRE AYLIK FİYAT ARTIŞ ORANLARI AÇIKLANDI!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan gıda enflasyonu verisi gündeme bomba gibi düşerken enflasyon hesabına dahil edilen ilgili ürünlerin aylık bazda hesaplanan fiyat artışları da açıklandı. Kasım ayının zam rekortmeni yüzde 17,58’lik artış ile tereyağı olurken yüzde 15,71’lik artış ile süt taze süt ikinci sırada yer aldı. Taze sütü yüzde 15,05’lik fiyat artışı ile peynir takip ederken diğer ürünlerin aylık bazda fiyat değişimi yüzde olarak şu şekilde sıralandı:

  • Alkolsüz içecekler ve konsantre içecekler: Yüzde 14,02
  • Patates ve bazı yumru sebzeler hariç diğer sebze ürünleri: Yüzde 13,26
  • Pirinç: Yüzde 10,87
  • Patates ve bazı yumru bitkiler: Yüzde 8,28
  • Kuru sebze: Yüzde 8,24
  • Makarna çeşitleri: Yüzde 7,80
  • Taze meyveler: Yüzde 5,61