Gelire Endeksli Senet (GES) getiri hesaplama

Gelire Endeksli Senet (GES) getiri hesaplama

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan Gelire Endeksli Senet ile ilgili vatandaşlar pek çok detay merak ediliyor. Özellikle GES ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri GES getiri hesaplama oldu. Peki; GES getiri hesaplama nasıl yapılır?

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından dün açıklanan Gelire Endeksli Senet ile ilgili detaylar vatandaşlar için merak konusu oldu. Vatandaşlar Bakan Nureddin Nebati'nin GES açıklamasından sonra arama motorlarında sık sık Gelire Endeksli Senet ile ilgili araştırmalar yapmaya başladı. Arama motorlarında sık sık aratılan Gelir Endeksli Senet getiri hesaplamanın nasıl yapılacağı ve daha fazlası haberin devamında, Gürses Gazetesi'nde...

Bakan Nebati'den Getire Endeksli Senet Açıklaması

Dün Getire endeksli senet ile ilgili açıklama yapan Bakan Nuredin Nebati'nin açıklamaları dikkat çekti. Vatandaşlar için oldukça büyük bir önem taşıyan açıklamadan satır başları şu şekilde;

"20 Aralık'tan bu yana uygulamakta olduğumuz KKM'ye ilaveten GES'in ihraç edileceğini açıkladık. GES'ler bireysel yatırımcılara yönelik. 15 Haziran'dan itibaren talep toplanacak. Yıllık bileşik getiri yüzde 23.04 olacak. GES'lere konu olan KİT'lere aktarılan hasılat performansı beklenenin üzerinde geldiğinde yatırımcılara ilave getiri sağlayacak."

"Üretim, ihracat ve istihdam Türkiye ekonomisinin temelidir. Tüketici kredilerinde buna rağmen dar gelirli vatandaşlarımız için pozitif ayrımcılığa devam edeceğiz. 50 bin TL'ye kadar olan kredilerde vadelerde azaltmaya gitmedik."

"Serbest piyasa koşullarında büyüme devam ediyor."

Gelire Endeksli Senet Getiri Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Asgari talep rakamının 1000 TL olarak belirlendiği senetler 1 TL ve katları şeklinde vatandaşlara yatırılacak. Senetler, talep toplama tarihlerini takip eden haftada 24 Haziran 2022 Cuma günü yatırımcıların hesabına yatırılacak.

Gelire Endeksli Senetlerin hesaplanması ise; hasılat paylarına oranlanarak oluşturulan endeks ve yatırımcıya geri ödenecek olan nihai tutarın getiri oranı, ihraç sürecinde Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca belirlenen getiri oranı ile hasılat payı gerçekleştirmeleri kapsamında hesaplanmış olan endeks değeri ile çarpılarak hesaplanacak.

Vatandaşlar için getiri kapısı olduğu düşünülen Gelire Endeksli Senet ile ilgili çok sayıda sosyal medya kullanıcısı sosyal medya platformlarında görüşlerini belirtti. Bazı kesimler bu çalışmada açıklar olduğunu ve eksikler nedeniyle sorunlar yaşanabileceğini öne sürerken bazı kesimler ise doğru analiz ve çalışmalar ile yatırım yapılması durumunda büyük bir kazanç ve getiri kapısı olabileceği öne sürüldü. Sürekli olarak gelişmelerin yaşanması beklenen Getire Endeksli Senet sistemi ile ilgili yaşanan her yeni gelişme Gürses Gazetesi'nde paylaşılacak.