Fıstık fiyatları arttı, fıstıklı baklava piyasadan kaldırıldı! Fıstıklı baklava yemek hayal oldu!

Fıstık fiyatları arttı, fıstıklı baklava piyasadan kaldırıldı! Fıstıklı baklava yemek hayal oldu!

Fıstık fiyatlarının bu sene artış yaşaması nedeniyle, üretimde sorunlar yaşandığı biliniyordu. Konu ile ilgili çalışmalar yapılırken şok bir karara varıldı! Detaylar gursesgazetesi.com'da.

Gıdaya gelen zamların ardından fıstık fiyatları da son dönemde oldukça büyük artışa geçti. Eski fiyatlara oranla artan fıstık fiyatlarında bu sene rekor fiyatlara şahit olundu. Vatandaşlar tarafından gelen tepkiler büyürken, fıstık fiyatları fıstıklı baklava üretimini de engelledi.

Fiyatların artmasının en önemli nedeni ise stokçuluk olarak açıklandı. Stokçuluk yapan kişilerin yanı sıra kendi aralarında alım-satım yapan kişilerin artması, tüm üreticileri ve vatandaşları etkiledi. Fıstıkta kayıt dışılık yaparak, bu sene fıstık üretiminin olmadığı konusunda korku salan kişilerin piyasayı oldukça olumsuz derecede etkilediği açıklandı.

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD), Başkanı Mehmet Yıldırım “Fıstıktaki fahiş artış son buluncaya kadar üyelerimize fıstıklı baklava üretmeme çağrısı yaptık" ifadeleri ile bu fiyatların önüne geçebilmek için çalışmalara geçildiği konusunda bilgi verdi.

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD), Başkanı Mehmet Yıldırım, konu ile ilgili şu açıklamaları yaptı;

"Rekolte iyi olmasına rağmen stokçular piyasadan fıstığı toplayıp 'Fıstık bu sene yok' diye piyasaya korku salıyor. Bu durum ülkemiz ekonomisine ve fıstığa dayalı üretim yapan tüm sektörlere nefes aldırmıyor. Sektörde denetleyici ve belirleyici mekanizmaların oluşmamasından dolayı, bu boşluktan faydalanan kara borsa stokçuların piyasada başrol almasına neden olmaktadır.

Çözüm olarak, öncelikle fıstık için çiftçiye verilen desteğin araziye değil de, ürüne verilmesini, bunun neticesi olarak fıstığın tam olarak kayıt altına alınmasını, fıstığı bir yatırım aracı olarak gören alakasız kişiler tarafından alınıp satılmasının engellenmesi, lisanslı depoculuğu genişleterek çiftçilerin ürünlerini lisanslı depoya verilmesi için gerekli argümanların oluşturulmasını, Gaziantep'teki fıstık halinin ciddi bir şekilde denetlenerek tüm firmaların kayıt altına alınması, kayıt dışı çalışan esnafın da kayıt altına alınmasını, son günlerde fahiş bir şekilde yükselen fıstık fiyatlarını aşağı çekilebilmesi için ve stokçuların da daha da fiyat yükseltme heveslerini yok etmek için, en azından 2 aylığına ithalatın serbest bırakılması ve gerekirse de ihracatın durdurulmasıyla alakalı çalışmalar yapılmasını sektör olarak talep etmekteyiz. Hazine ve Maliye Bakanlığıyla gerekli görüşmeleri BAKTAD olarak yaptık ve Bakanlıktan ithalata izin sözü aldık. İthalat serbestliği fiyatları ciddi oranda düşürmesini bekliyoruz."