EYT yasasında sona gelindi! 18 yaş detayı dikkat çekiyor! SGK uzmanını EYT'de bilinmeyen detayı paylaştı!

EYT yasasında sona gelindi! 18 yaş detayı dikkat çekiyor! SGK uzmanını EYT'de bilinmeyen detayı paylaştı!

EYT yasasında artık sona gelindi. Uzmanlar ise yasada yer alacak önemli detayları aktarmaya devam ediyor. Ortaya çıkan bir detay ise gündem oldu. Uzman isim o detayı paylaştı…

Türkiye’nin uzun süredir gündeminde yer alan EYT meselesinde yeni detaylar ortaya çıkmaya devam diyor. Yasa çalışmasında sona yaklaşılmasının ardından milyonlarca kişinin gözü kulağı yapılacak yeni düzenlemelere çevrildi. Yasa tasarısı tamamlansa da hale kamuoyu ile paylaşılmaması ise dikkat çekiyor.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya’nın TGRT’de konunun detaylarına ilişkin yaptığı açıklamalar ise dikkat çekti. EYT konusunda kafa karışıklığına neden olan birçok konuda detayları aktardı. Özelikle 18 yaş öncesi çalışma günlerinin sigorta prim günü olarak sayılıp sayılmayacağı sorusuna dikkat çekiliyor.

EYT’DE 18 YAŞ DETAYI DİKKAT ÇEKİYOR!

eyt-yasasinda-sona-gelindi-18-yas-detayi-dikkat-cekiyor-sgk-uzmanini-eytde-bilinmeyen-detay-2.jpg

Türkiye’de milyonlarca kişi EYT konusunun çözümünün biran önce gelmesini bekliyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yasada sona gelinmesinin ardından kimleri kapsayacağı konusu da büyük merak uyandırdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, düzenlemenin tamamlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulması ve onayının alınmasının ardından Meclis’e gönderileceğini ifade etmişti.

Çalışmanın içeriğine dair henüz resmi detaylar belli olmasa da uzmanların açıklamaları dikkat çekiyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya’nın değerlendirmesine göre, Eylül 1999 tarihine takılmamak gerektiği ifade edildi. Bu kapsamda yaş, hizmet yılı ve prim gün sayısı şartının sağlanması gerekecek. 18 yaş öncesinin kazanç hanesine yazılacağı ancak emeklilik başlangıcı için 18 yaşın kabul edileceği belirtildi. Bu nedenle 18 yaş şartının önemli olduğuna vurgu yapıldı.

EYT’DE MAAŞLARDA OYNAMA OLACAK MI?

EYT düzenlemesi kapsamında en çok beklenen unsur yaş şartının düşürülmesi. Ancak bu konuda henüz kamuoyuyla paylaşılan net bir bilgi bulunmuyor. Mevcut çalışma içinde maaşlarla ilgili bir oynama olup olmadığı konusu da yine belirsizliğini koruyan konular arasında gösteriliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından EYT yasasının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının alınmasının ardından Meclis’e en kısa sürede sunulacağı ifade edilmişti.