Evde bakım maaşı alanlara müjde verildi! Okkalı zam geliyor: İşte yepyeni maaşlar

Evde bakım maaşı alanlara müjde verildi! Okkalı zam geliyor: İşte yepyeni maaşlar

Evde bakım maaşları ve diğer sosyal yardımlar için yapılan zam oranı merak edilmektedir. Evde bakım maaşına ne kadar zam geldi? Son zam ile birlikte ne kadar oldu? Ayrıntılar haberimizde...

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen asgari ücret toplantıları sonucunda temmuz ayı itibarıyla asgari ücrete yüzde 34 zam yapıldığı ve bu zamla birlikte asgari ücretin 11 bin 402 liraya çıkarıldığı duyurulmuştur. Bu zam, çalışanların maaşlarında önemli bir artış anlamına gelmektedir.

Ancak, evde bakım maaşlarına ilişkin zam oranı henüz netlik kazanmamıştır. Evde bakım maaşları, temmuz ayında açıklanacak enflasyon rakamları ve memur-emekli maaş zam oranları doğrultusunda belirleneceği tahmin edilmektedir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan destek ödemeleri ise ocak ayında gerçekleşen bir zamla birlikte 4 bin 337 liraya yükseltilmiştir.

Bu gelişmeler, asgari ücretli çalışanların gelirlerinde artış sağlanmasını ve destek ödemeleri alan vatandaşların da daha yüksek bir miktarda ödeme almalarını hedeflemektedir. Ancak, evde bakım maaşlarına ilişkin zam oranının henüz belirlenmemiş olması, bu konudaki kesin bilgilerin ilerleyen dönemlerde açıklanacağını göstermektedir.

EVDE BAKIM MAAŞI TEMMUZ AYI YATIRILDI MI? 

ödeme

Evde bakım maaşlarının temmuz ayında yapılacak ödemelerinin henüz gerçekleşmediği, ancak önümüzdeki günlerde hesaplara aktarılması beklenmektedir. Evde bakım paraları genellikle her ayın 15'i ile 31'i arasında yatırılmaktadır, ancak ödeme tarihleri illere göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Evde bakım maaşınızın ödendiğini kontrol etmek için SMS veya e-Devlet sistemi üzerinden sorgulama yapabilirsiniz. E-Devlet'in "Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama" sayfası aracılığıyla evde bakım aylığınızı sorgulayabilirsiniz.

Dul ve yetim aylıklarına gelince, en son yapılan emekli maaşı zammıyla birlikte dul ve yetim aylıklarına da yüzde 30 oranında bir zam yapılmıştır. En düşük emekli aylığı alt sınırı 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya yükselerek, en düşük emekli aylığı alanların aylıkları yüzde 36,36 oranında artmıştır. Dolayısıyla, ailelere ödenen dul ve yetim aylığı da yüzde 36,36 oranında artmıştır.

Dul ve yetim aylığı, emekli maaşına bağlı olarak belirlenmektedir. En düşük emekli aylığından dul ve yetim aylığı alan vefat eden sigortalının dul eşine yüzde 50 oranında ödeme yapılmaktadır. Sigortalının çocuğu yoksa ve eşine kendi sigortalılığı sebebiyle gelir veya aylık bağlanmamışsa yüzde 75'i oranında ölüm aylığı bağlanmaktadır.

En düşük emekli aylığı alan sigortalının eşi, zamdan önce 2 bin 250 lira alırken, yapılan zamla birlikte bu tutar 3 bin 750 liraya çıkmaktadır. Ancak, belirli bir tarih veya zam miktarı için kesin bilgilere sahip olmak için güncel ve doğrulanmış kaynakları takip etmek önemlidir.