Erken Emekli Olmak Artık Hayal Değil! 6 Yöntemden Birini Uygulayarak Emeklilik Döneminizi Erkene Çekebilirsiniz!

Erken Emekli Olmak Artık Hayal Değil! 6 Yöntemden Birini Uygulayarak Emeklilik Döneminizi Erkene Çekebilirsiniz!

Sigortalı çalışma hayatı olanlar için geliştirilmiş olan emeklilik sistemi, yaşlılık dönemlerini garanti altına almaktadır. Bu kapsamda uygulanan bazı yöntemler emeklilik döneminin erkene çekilmesini sağlamaktadır. Peki erken emeklilik yöntemleri neler?

Emekli olma hayallerini erkene çekmek isteyen vatandaşlar için erken emekli olma yöntemleri resmen belli oldu.

Sigortalı Çalışma Hayatına Ara Vermiş Olanlar Borçlanabilir!

Sosyal Güvenlik Kurumu, ülke sınırları içerisinde yaşayan vatandaşların emekli olabilmeleri için prim ödemesi yapmalarını zorunlu tutmuştur. Bu kapsamda doğum, staj, askerlik gibi zorunlu durumlardan ötürü prim ödemesi yapamamış olan vatandaşlara ise erken emekli olma hakkı tanınmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre doğum yapan kadınların prim borçlanması ile 6 yıla kadar, askerlik yapan erkeklerin 2 yıla kadar ve staj görmüş olan kişilerin de 1 yıla kadar erken emekli olması mümkündür.

1999 Senesinden Önce Çalışmaya Başlamış Olanlar Erken Emekli Olabilir!

Sosyal Güvenlik Kurumu 1999 senesinde emeklilik mevzuatını değiştirmiştir. Şu an da EYT problemlerinin ortaya çıkmasına sebep olan bu sistemde, bazı gruplarda yer alan vatandaşların erken emekli olması mümkündür.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmiş olan emekli olma kurallarına göre sigortalılık girişi 9 Eylül 1999 tarihinden önce olan, 3600 günlük prim ödemesini ve 15 yıllık hizmet süresini tamamlayan her Türk vatandaşı, erken emekli olma hakkına sahiptir.

İş Kazası Geçirenler veya Hastalığa Yakalananlar Erken Emeklilik Hakkı Kazanır!

2019/07/17/kurban-bayrami-ikramiyesi-ne-zaman-verilecek-2019-emeklilere-bayram-ikramiyesi-hangi-tarihte-odenecek-15625761315681a4f4.jpg

Sosyal Güvenlik Kurumu vatandaşların emekli olup emekli maaşı alabilmeleri için yaş, sigortalılık süresi ve prim ödemesi şartlarının sağlanmasını ister. Ancak bazı durumlarda bu 3 şartın esnetilmesi mümkündür.

Sosyal Güvenlik Kurumu sigortalı çalışmaya hayatı kapsamında bir iş kazası geçirmiş olan veya kanser, AIDS, tüberküloz, görme ve denge bozuklukları, kanser çeşitleri, Behçet hastalığı gibi kurumca belirlenmiş olan hastalıklardan birine yakalanan vatandaşlara, erken emekli olma hakkı tanımaktadır. “Malulen emeklilik” ismi verilen bu sistemde işgücünün yüzde 60 ve üzeri oranlarda kaybedilmiş olması ve ilgili sağlık raporu ile bağlı bulunulan SGK Müdürlüklerine başvuruda bulunulması gerekmektedir.