Erkekler dul maaşı alabilir mi? Dul maaşını sadece kadınlar mı alır?

Erkekler dul maaşı alabilir mi? Dul maaşını sadece kadınlar mı alır?

Dul maaşı denilince akla ilk olarak kadınların gelmesi ile birlikte, erkeklerin de dul maaşı alıp alamayacakları merak konusu oldu. Peki erkekler dul maaşı alabilir mi?

Son dönemde artacak olan memur ve emekli maaşları ile birlikte dul maaşları da gündeme gelmişti. Maaşların bu doğrultuda artabileceği haberinin ardından dul maaşı hakkında bilinmeyenler internette aratıldı. Bu konuda en çok merak edilenlerin arasında dul maaşını kimlerin alabileceği vardı. Genel olarak yalnızca kadınların aldığı ve alabileceği düşüncesi hakimken bu düşüncenin doğruluğu merak edildi. Peki erkekler dul maaşı alabilir mi? Dul maaşını yalnızca kadınlar mı alır?

ERKEKLER DUL MAAŞI ALABİLİR Mİ?

Dul maaşı almak isteyen kişilerin yalnızca kadın olması gerektiği düşüncesi tamamen yanlıştır. Yalnızca kadınlar değil, erkekler de ölen eşlerinden dul maaşları alabilmektedir. Bu nedenle dul maaşı konusunda yalnızca kadınların bilgi sahibi olması büyük bir hatadır. Bu devlet desteğinden erkekler de faydalanabilmektedir. Peki dul maaşı alabilmek için gereken şartlar nelerdir?

DUL MAAŞI ALMAK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR

Kişilerin ölen eşlerinin ardından alabilecekleri maaşlar için belli başlı şartlar bulunmaktadır. Bu şartları tam anlamıyla karşılayan kişiler dul maaşı almak için başvuru yapabilmektedir. Peki dul maaşı almak için gereken şartlar nelerdir?

  • Dul maaşı alabilmek için kişilerin ölen eşinin en az 1800 gün yaşlılık, malüllük ve ölüm sigortasının primi olması gerekmektedir.
  • SGK'sı olan kişilerin ise; en az 5 sene sigortası ve 900 gün primi olması gerekmektedir.
  • Kişinin kendi sigortası, geliri ya da maaşı olmaması gerekmektedir.
  • Kişinin ölen eşinin ardından yeniden evlenmemesi gerekmektedir.
  • Ölmeden önce, kişinin eşi ile resmi olarak evli olması gerekmektedir.

DUL MAAŞI ALMAK İÇİN GEREKEN EVRAKLAR

Dul maaşı almak isteyen kişilerin aşağıdaki evraklara sahip olması gerekmektedir. Dul maaşı için gereken evraklar ise şu şekildedir;

  1. Başvuru dilekçesi
  2. Sigortalıya ait ölüm belgesi
  3. Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
  4. 3 adet fotoğraf
  5. Kimlik araştırma belgesi

DUL MAAŞLARI NE KADARDIR?

Temmuz ayında memur ve emekli maaşlarına gelecek olan zammın ardından dul maaşlarına da bu zammın yansıması beklenmektedir. Fakat şu anda dul maaşı 627 TL ile 15 bin TL arasında değişmektedir. Bu tutarın değişme durumu geride kalan çocuklara göre değişmektedir.