Dolar'da Son Gelişme! Merkez Bankası'nın Dolar Üzerindeki Etkiler!

Dolar'da Son Gelişme! Merkez Bankası'nın Dolar Üzerindeki Etkiler!

Dolar'da son gelişmeler yavaş yavaş gelmeye başladı. Türkiye Merkez Bankası doları sabitlemek veya düşürmek için piyasaya aktardığı miktar açıklandı. İşte bütün ayrıntılar...

Amerika Birleşik Devletleri'nde bu yıl açıklanan faiz ve enflasyon kararları sonrası Dünya'da tüm ülkelerde hareketlilik yaşandı. Para birimlerinde yaşanılan hareketlilik Kripto borsasına da yansıdı. ABD Merkez Bankası tarafından açıklanan yeni kararlar sonrası bütün piyasalar alt üst oldu. Türkiye'de para piyasasında yaşanılan hareketlilik sonrası halk arasında büyük tepkiler meydana geldi. Dolar ile baş edebilmenin çarelerini arayan Türkiye Merkez Bankası şuan da net bir açıklama yapmadı. Merkez Bankası Türk Lirasının Dolar karşısında yaşayacağı büyük yıkımları engelleyebilmek adına çalışmalar yürüttüğünü tahmin etmek güç değildir. Dolar hakkında bütün ayrıntılar...

Merkez Bankası Doları sabitlemek için veya yükselmesini engellemek için son zamanlarda uyguladığı politikayı yine devreye sokmak için çalışmalar yürütmektedir. Resmi makamlar tarafından alınan kararlar açıklanmamış olsa da toplum içinde herkes tarafından alınacak kararlar beklenmektedir. Merkez Bankası'nın bir an önce kararlarını açıklanmasını bekleyen toplum yastık altındaki birikimlerini açıklanan kararlar ile değerlendirmeyi beklenmektedir. Dolar TL arasında son beş ay da değişen gelişmeler Cumhuriyet meydana gelen ilk olay oldu. Kısa süre içinde Dolar TL ilişkisinin %100 artması tarihte bir ilk olmuştu. Hükümet tarafından alınan kararlar sonrası ufak çaplı düşüş gerçekleşse de TL'nin Dolar karşısındaki yaşadığı kayıptan kimse memnun kalmadı. Türkiye'de iç piyasada son 1 yıl içerisinde meydana gelen fiyat artışlarının tek sebebinin Dolar üstündeki artış olması ve bu yönde atılacak güçlü adımlar toplum için can yenilenmesi niteliği taşıyacaktır.

Amerika'da yıllık enflasyon rakamları 8.1 olması yönünde beklentiler açıklanan veri ile 8.3 olarak kaydedildi. Beklenen rakamın üzerine geldiği için Amerikan borsaları ciddi satış ile tahvil faizleri %3'ün üzerine çıktı. Piyasada ciddi çöküş olarak algılandı. Fiyatlar her halükarda artmaya devam ediyor. Beklentiler doğrultusunda gelmeyen enflasyonunu tedirgin ettiği görülüyor. Amerikan Merkez Bankası'nın daha sert tedbirler alacağı tahmin edilmektedir. Amerika'da olduğu gibi Avrupa'da da genel enflasyon artış gösterdi. Avrupa ülkelerinin Merkez Banka Başkanları, Avrupa Merkez Bankası Başkanı'na çağrı yaparak. Sıkı para politikasının daha sert uygulamak zorunda olduklarını belirtti.

Amerika ve Avrupa'da artış gösteren faiz ve enflasyon verileri sonrası Türkiye'de TL'nin Dolar karşısında daha fazla değer kaybı yaşanmaması adına faiz kararlarını arttırılması beklenmektedir.