Dikkat bunu yapanların emekli maaşı artıyor: Emekli maaşı nasıl arttırılır? İşte emekli maaşını arttıran yöntemler!

Dikkat bunu yapanların emekli maaşı artıyor: Emekli maaşı nasıl arttırılır? İşte emekli maaşını arttıran yöntemler!

Artan hayat pahalılığı ile birlikte emekliler aylıklarını arttırmanın yollarını arıyor. Milyonlar bunu merak ediyor: Emekli maaşı nasıl arttırılır? Maaşı arttırmanın yolları..

Artan hayat pahalılığı ile birlikte emekliler aylıklarını arttırmanın yollarını arıyor. Emekli vatandaşlar aylık miktarlarının çalışma süreleri ve prime esas kazançla birlikte dilekçe tarihlerine göre değiştiğini bilmesi gerekiyor. Yıl içerisinde ülkede yer alan zam, enflasyon ve büyüme değerleri de bağlanarak emekli aylıklarının yükselmesinde büyük rol oynuyor.

Ocak ve Temmuz ayları arasında yapılan iyileştirmeler yıllık güncelleme katsayısını geçtiğinde ise Kasım - Aralık ayında dilekçe vermek emekli maaşının arttırmanın en önemli yolları arasında geliyor.

EMEKLİ AYLIKLARINI ARTTIRMAK İÇİN PLANLAMA YAPILMALI

Vatandaşlar emekli aylık gelirlerini arttırmak adına öncesinde bir plan hazırlaması gerekiyor. Emekli aylıklarının yükselmesini sağlayan en hızlı ve kolay çözüm SGK'na bildirilen prime esas kazanç tutarlarının yükseltilmesi olacaktır. Aylık bağlama oranı sigortalının yaşlılık, malullük, ölüm sigortalarında toplam prim ödeme gün sayısının her 360 günü için yüzde 2 uygulanıyor.

ssk-emekli.jpeg

Emeklilikte prim gününün fazla olmasının yanı sıra uzun yıllar çalışmak mantıklı değildir. Prime esas kazanç tutarlarının yüksek olması emekli aylıklarını arttıran en önemli faktörler arasında geliyor. İkinci bir iş için ise sigorta primi ödeyen vatandaşların Kurum'a bildirdiği matrah arttığı için emekli aylıkları da otomatik olarak artmış oluyor.

PRİME ESAS KAZANÇLARIN YÜKSEK OLMASI AYLIKLARI ARTTIRIR MI?

Türkiye'de emeklilikte, yüksek prim ödeme tutarları emekli aylıklarını doğrudan arttırmaktadır. 2008 yılı sonrasında her dönem için aylık bağlama oranları malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarında toplam prim ödeme gün sayılarına göre 360 günü için yüzde 2 uygulanmakta. Gelen bilgilere göre hesaplamalarda 360 günden eksik süreler orantılı bir şekilde dikkate alınıyor ve aylık bağlama oranı yüzde 90'ı geçememektedir.

UZUN SÜRE ÇALIŞMAK, YÜKSEK PRİM GÜNÜNE SAHİP OLMAK AYLIKLARI ARTTIRIR MI?

Emeklilikte prim gün sayılarının yüksek olması ve uzun yıllar çalışmak emekli aylıklarını yükseltmek adına tek başına yeterli olmamaktadır. Brüt kazançların yüksek olarak SGK'ya yatırılması gerekmektedir.

Eğer iki işte birden çalışıyorsanız mutlaka ikinci iş için de prim yatırın. SGK'ya bildirilen matrah artınca emekli aylığı da yükseliyor.

AİLEDE ÇOCUK SAYISININ FAZLA OLMASI AYLIKLARI ARTTIRIR MI?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından emekli başvurusunda tahsis formu doldurulmaktadır. Vatandaş, bakmakla yükümlü eşi ile birlikte çocuk sayısı da eklenir. Bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısına göre aylık bağlama oranları da yükselmektedir.

SSK'DAN EMEKLİ OLMAK EMEKLİ MAAŞINI ARTTIRIR MI?

Sigorta yorumcularından gelen bilgilere göre vatandaşlar imkanı var ise eğer Bağ-Kur yerine SSK seçeneklerine yönelmesi gerekiyor. 2008 öncesi sigortalı olan vatandaşlar hangi kurumdan emekli olunabileceğinin belirlenmesi adına son 7 yıla bakılıyor. Son 7 yıl içerisinde iki kuruma bağlı çalışan vatandaşlar 3,5 yılı aşan hizmet olduğu yerde o kurumdan emekli olmaktadır.

SSK'dan emekli olmak isteyenlerin son 3.5 yılı bu sigorta kolunda geçirmesi gerekiyor. Bu da daha erken ve yüksek aylık imkânı veriyor.