Dikkat bu haber ev sahiplerini ilgilendiriyor: Ay sonuna kadar ödenmediği takdirde faiz işleyecek!

Dikkat bu haber ev sahiplerini ilgilendiriyor: Ay sonuna kadar ödenmediği takdirde faiz işleyecek!

Ev sahiplerinin merakla araştırdığı konular arasında yer alan vergi ödemeleri başladı. Dikkat bu haber ev sahiplerini ilgilendiriyor: Ay sonuna kadar ödenmediği takdirde faiz işleyecek!

Ev sahiplerinin merakla araştırdığı konular arasında yer alan vergi ödemeleri başladı. Türkiye'de yer alan milyonlarca daire, iş yerleri ve arsa gibi gayrimenkul sahiplerinin ödemesi gereken emlak vergisine dair detaylar gündemde yerini aldı. Emlak vergisi ödemeleri için sona gelinirken 1 Mart tarihinde başlayan vergi ödemelerinin son ödeme tarihi olarak ise 31 Mayıs belirlenmişti.

Vatandaşların sahip oldukları gayrimenkullere göre emlak vergisi ödemelerini gerçekleştirmemeleri durumunda ise faiz işleyecek. 31 Mayıs'a kadar ödenmeyen emlak vergisi ödemeleriniz için sonrasında aylık yüzde 1,6 oranında faiz ödemeniz gerekebilir. Emlak vergisi ödemelerinin ilk taksidini ödemenizin ardından ikinci taksidini ise 1 Kasım'da başlarken 30 Kasım'a kadar sürecek.

EMLAK VERGİSİ NEDİR?

emlak-vergisi.jpeg

Bir emlak vergisi veya millik oranı, bir mülkün değeri üzerinden uygulanan bir kıymet takdiri vergisidir. Vergi, mülkün bulunduğu yargı mercii tarafından alınır. Bu bir ulusal hükümet, federe bir eyalet, bir ilçe veya coğrafi bölge veya bir belediye olabilir. Birden fazla yargı bölgesi aynı mülkü vergilendirebilir.

EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ NASIL?

Vatandaşlar emlak vergisinden muaf olup olmadıklarını araştırmaya başladılar. Hiç bir geliri olmadığını belgeleyebilenler, emekli maaşından başka geliri olmayanlar, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri, gaziler, brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene ve de tek meskende hisseye sahip olmaları sonrasında bu meskene ait vergi ödemesi ödemiyor.

Muafiyetten yararlanan vatandaşlar 53 bin lirayı aşan sermaye iradı varsa sıfır oranlı Emlak Vergisi'nden yararlanılamıyor.

EMLAK VERGİSİ NEREDEN ÖDENİR 2022?

Emlak vergisi ile ilgili ödemelerini gerçekleştirmek isteyen vatandaşlar vergilerini nereden ödeyeceklerini araştırıyor. Emlak vergisi ödemek isteyen vatandaşlar bulundukları belediyelerden, e-devlet üzerinde yer alan belediyenizin sayfanızından veya e-devlet aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından İVD hizmetleri üzerinden yapabilmektedir.

Emlak vergisi belediyelerin hesaplarının yer aldığı banka şubelerinden de ödenebiliyor.

EMEKLİLER ÖDEMELERDEN MUAF TUTULUYOR MU?

Türkiye'de 2022 yılı itibari ile emekli olanlar, Emlak Vergisi'ni ödemesi gerekmektedir. Gelen bilgilere göre muafiyet emekli olunan tarihi izleyen yıldan itibaren başlamaktadır. Bu şartlar doğrultusunda ise gerekli koşulları tamamlayıp bildirimde bulunan emekliler için 2023'ten itibaren sahip oldukları tek konut var ise vergiden muaf tutulabilecekler.