Devlet Aile Destek programı kapsamında sosyal yardımlarını sürdürüyor

Devlet Aile Destek programı kapsamında sosyal yardımlarını sürdürüyor

Doğum yardımı, süt desteği, emzirme parası gibi farklı ek desteklerle ev hanımları ay sonunda rahat nefes alıyor. Ev hanımlarına özel destek türlerinden nasıl faydalanılabilir? Konunun detayları haberimizde…

Devlet ihtiyaç sahibi ailelere, ay sonunu zor getirenlere Aile Destek programı kapsamında sosyal yardımlarını sürdürüyor. Çalışmayan anneler çocukları üzerinden 600 TL'ye kadar ödeme alabiliyor. İlk kez doğum yapan anneye ya da baba için Türk vatandaşı olmak doğum desteğinden faydalanmayı sağlıyor. 2015 yılı 15 Mayıs tarihinden sonra doğan çocuklar için doğum yardımı ödeniyor. Bu tarihten önce doğum yapıldığında ödeme yapılmıyor. Ödemenin tutarı ise çocuk sırası ve sayısına göre değişiyor.

DOĞUM YARDIMINDAN NASIL YARARLANILIR?

Doğum yardımından faydalanmak isteyenlerin en yakındaki nüfus müdürlüğüne girerek kimlik paylaşım sistemine çocuğu kayıt ettirmesi gerekiyor. Ardından doğum yardımı başvuru dilekçesi doldurulmalıdır. Doğru bilgilerin doldurulduğundan emin olunmalıdır. Başvuran kişiye ait imza atıldıktan sonra kargo yolu ile iadeyi taahhütlü posta gönderimi yapılır.

Başvuru Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü aracılığı ile de yapılabilir. Eğer kişi herhangi bir kurumda çalışıyorsa personel olarak kurum üzerinden başvuru yapar. Yurtdışında yaşıyorsa Büyükelçilik yolu ile yapar.

DOĞUM YARDIMI ŞARTLARI NELERDİR?

ev-hanimlarina-duzenli-destek-odemesi-basladi-anneye-cocugu-uzerinden-600-tl-odeme-yapilaca-2.jpg

Doğum yardım ödemesini yapılacak başvurunun olumlu değerlendirilmesi sağlandığında ödeme aşamasına geçilir. Bunun için doğum yardım sistemine giriş yapılarak hak sahibinin takip etmesi yeterlidir. Ödemenin onay çıktığı fark edildiği anda PTT şubelerine gidilerek alınabilir.

Doğum desteği her çocuk için değişiyor. İlk çocuk ile 3. ve daha sonraki çocuklarda bu yardım tutarı farklılaşıyor. Kamuda çalışanlara ödenen tutar daha farklı oluyor. Kamuda çalışıp doğum yardımından faydalananlar devletin vermiş olduğu bu destekten tekrar yararlanamıyor.

DOĞUM YARDIM ÖDEMESİ NE KADAR OLDU?

Doğum yardım ödemesine başvuruda bulunanların alacakları ücretler aşağıdaki listeden takip edilebilir:

  • İlk çocuk için 300 TL
  • İkinci çocuk için 400 TL
  • 3 ve daha sonraki çocuklar için ise 600 TL

Tek çocuğu olan bir anne adayı 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra ikiz çocuk doğurduğunda ödemelerden sadece ikiz çocukları için faydalanabilir. Doğan çocuklar 2. ve 3. çocuk statüsünde değerlendirilir. Toplamda 1000 TL ödeme alınır. Yapılan doğum yardımı tek seferliktir. Doğan her çocuk için sadece bir kez ödenir.