Ayçiçek yağını bekleyen büyük tehlike! Sıfır gümrük vergisi 30 Haziran'da sona eriyor, yağ fiyatları yükselecek mi?

Ayçiçek yağını bekleyen büyük tehlike! Sıfır gümrük vergisi 30 Haziran'da sona eriyor, yağ fiyatları yükselecek mi?

Ayçiçek yağının ithalatında uygulanan sıfır gümrük vergisi uygulamasında süre uzatımına gidilmiş ve 30 Haziran'da sona erecekti. Ayçiçek yağını bekleyen büyük tehlike! Sıfır gümrük vergisi 30 Haziran'da sona eriyor, yağ fiyatları yükselecek mi?

Ayçiçek yağının ithalatında uygulanan sıfır gümrük vergisi uygulamasında süre uzatımına gidilmiş ve 31 Haziran'da sona erecekti. Gündeme düşen sıcak gelişmeler sonrasında ise bitkisel yağlarda ki gümrük vergisinin tekrar yükselmesi ayçiçek yağı fiyatlarını nasıl etkileyecek merak ediliyor. 1 Temmuz 2022 tarihine kadar uzatılan ayçiçek yağlarında ki sıfır gümrük vergisi uygulaması uzatılacak mı araştırılıyor.

Bitkisel yağlar için açıklanan "sıfır gümrük vergisi" 1 Temmuz 2022 tarihine kadar uzatılmıştı. Hükümet kanadından henüz bu konu ile ilgili bir açıklama gelmezken sektör kaynaklarından elde edilen bilgilere göre ise uzatılması gündemde yer almıyor. Sıfır gümrük vergisi uygulamasının bitişinin ardından açıklanması muhtemel %35 veya %55'lik vergi ise ayçiçek yağı fiyatlarını derinden etkileyecek!

Ayçiçek yağ fiyatları için büyük tehlike oluşturan bu gelişmeler sonrasında ise yeni fiyatlar ne kadar olacak merak ediliyor. Sıfır gümrük vergisi ile ilgili herhangi bir çalışma şimdilik gündemde yer almazken gelmesi durumunda ise fiyatlar 200 TL'nin üzerine çıkacak!

AYÇİÇEK YAĞINDA GÜMRÜK VERGİSİ ENDİŞESİ!

Ayçiçek yağını bekleyen büyük tehlikelerden birisi gümrük vergisi oldu. Daha öncesinde sıfıra çekilen ve uzatılan gümrük vergisi uygulaması halen uzatılmadı. Yaşanılan bu gelişmeler sonrasında ise broker Sabri Varol açıklamalarda bulundu.

Sabri Varol, ayçiçeği yağında sıfır gümrük vergisi uygulamasının 30 Haziran'da sona ereceğini hatırlatarak "Ancak sıfır vergi devam edecek mi, yoksa yüzde 35 veya 55 oranında gümrük vergisi mi gelecek? Bunun şu an açıklanması lazım. Maalesef bürokraside böyle bir kültür yok, bundan da vatandaş zarar görüyor. malın gelişi 30-35 gün. Şu an dolum hatları ve rafineri yüklemeleriyle 45-50 güne uzayabilir. Bu durumda ithalatçı riske girmiyor ve 30 gün kala ithalatı kesiyor. Bu iç piyasada duyulunca fiyatlar artıyor. Derken bürokratlarımız bitime iki gün kala sıfır gümrük rejiminin uzatıldığını bildiriyor. İyi ama, malın gelme süresi olmuş 45 gün, yani piyasayı rahatlatacak mal, ağustos ortasında gelecek. Kısacası 45-60 günlük bir boşluk oluşmuş ve bu arada fiyatlar yükselmiş. Sıfır gümrük devam edecek açıklaması geç yapıldığı için, işte bu boşluk dönemindeki fiyat, piyasanın yeni referans fiyatı oluyor" dedi.

AYÇİÇEK YAĞI'NA OLASI GÜMRÜK VERGİSİNDE YENİ FİYATLAR NASIL OLACAK?

Ortalama 5 litrelik pet ayçiçek yağının 150 TL olduğunu varsayarak gelebilecek %35 veya %55'lik gümrük vergisi sonrasında olması muhtemel yeni fiyatlar:

  • 150 TL olan bir ayçiçek yağına %35 gümrük vergisi gelmesi durumunda yeni fiyatı 202,5 TL olacak.
  • 150 TL olan bir ayçiçek yağına %55 gümrük vergisi gelmesi durumunda yeni fiyatı 232,5 TL olacak.