Asgari ücretlilere zam geliyor mu? Cumhurbaşkanı Erdoğan Asgari ücretliler için ne dedi?

Asgari ücretlilere zam geliyor mu? Cumhurbaşkanı Erdoğan Asgari ücretliler için ne dedi?

Asgari ücrete normal şartlarda yıl da 1 kere zam geliyor. Ama ülke şartlarında oluşan ekonomik problemler sebebiyle son yıllarda açıklanan her ay enflasyon verileri sonrası maaşların eriyip gitmesi sebebiyle maaşlara ciddi zamlar gelebilme ihtimali var.

Asgari ücrete normal şartlarda yıl da 1 kere zam geliyor. Ama ülke şartlarında oluşan ekonomik problemler sebebiyle son yıllarda açıklanan her ay enflasyon verileri sonrası maaşların daha da çok bir önceki aya oranlar eriyip gitmesi sebebiyle maaşlara ciddi zamlar gelebilme ihtimali var. Temmuz ayında Asgari ücret, memur ve emekli maaşlarında ciddi oranda enflasyon karşısında yüksek yüzdeli zam gelmesi gündem de konuşulmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin aracılığıyla açıklanan resmi açıklamalarda özellikle Asgari ücretlilerin dertlerine çözüm bulmak adına yoğun uğraş verdiklerini açıkladılar. Böylelikle ifade edilen söylemler sonrasında Asgari ücrete zam gelme ihtimali gözüktü. Bir ilk olarak asgari ücrete bir yıl içerisinde ikinci defa zam gelmiş olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Aralık ve Ocak gerçekleşmeleriyle enflasyonun sırtımıza bindirdiği kamburdan, kurtulacağımız 2023 Şubat ve Mart aylarından itibaren önemli ölçüde geride bırakmış olacağız. Son 20 yılda asgari ücreti yüzde 200'e yakın artırdık. Temmuz ayında enflasyon farkları ile milletimizin her kesimini rahatlatacağız.'' ifadelerini kullandı. Böylelikle temmuz ayında ciddi bir kesimi rahatlatacak ek zamların geleceği anlaşılmaktadır.

Asgari ücretlilerin en büyük dertleri kazandıkları brüt maaşlarının günümüzde sadece kira ve fatura masraflarına anca yettiğine geri kalan temel ihtiyaç kalemlerinde arzu ettiklerini alamadıkları ve ay sonu geldiğinde maaşlarından köşeye para atmayı geç her ay eksi de olmalarına dert yanmaktadır. Ülke şartlarında istenmeyen talihsiz olaylar sebebiyle üst üste gelen zam, bölgesel çapta oluşan savaşlar, enerji ve gıda krizinin oluşma ihtimali Türkiye'yi en sert vuran etkenlere olarak görüyoruz. Türkiye'de %40 civarlarında asgari ücret çalışanları emektarların tek istekleri asgari ücrete gelecek zam sonrası ülke de tekrar dan gelebilecek zamların önünü kesmek veya dengeli bir sistem oturtmak. Ocak ayında Asgari ücret, memur ve emeklilere gelen zamlar sonrası sürece bakıldığında zam gelmeden önceki sürecin daha iyi olduğu anlaşılmaktadır. Aynı senaryoyu temmuz ayı sonrası da olmasını kimse istememektedir.