Asgari Ücretin Altında İşçi Çalıştırmak Suç Mu?

Asgari Ücretin Altında İşçi Çalıştırmak Suç Mu?

Çalışmak için iş arayan ve iş verenlerin en çok araştırdıkları konulardan biri de asgari ücret oldu. Peki asgari ücretin altında işçi çalıştırmanın herhangi bir cezası var mı? Asgari ücretin altında işçi çalıştırmak suç mu?

Çalışmak için iş arayan ya da iş verenlerin en çok araştırma yaptığı ve merak ettiği konulardan biri asgari ücret oldu. Bir yerde çalışmak için iş başvurusu yapmak isteyen vatandaşlar, alacakları maaşlar ve kendi hakları konusunda sık sık araştırma yaptı. Bir iş başvurusu yaparken, kendi haklarını ve almaları gereken maaşları araştıran kişilerin merak ettiği bir diğer konu da asgari ücretin altında çalışmak oldu. Peki iş verenler çalışanlarını asgari ücretin altında çalıştırabilir mi? Asgari ücretin altında altında işçi çalıştırmanın cezaları nelerdir? Detaylar gursesgazetesi.com'da...

Asgari Ücret Nedir?

Asgari ücret; devlet tarafından güncel bir şekilde belirlenen, işçilerin çalıştıkları iş günü boyunca çalıştıklarının karşılığını almaları gereken en düşük ücret olarak tanımlanabilmektedir. Kişilerin bir iş yerinde çalışmak için aldıkları en düşük maaş asgari ücret kadar olmalıdır. Peki 2022 yılında asgari ücret ne kadardır?

2022 Asgari Ücret

Bu sene devlet tarafından kararlaştıran asgari ücret miktarı 4 bin 253 TL'dir. Geçen seneye oranla bu seneki asgari ücret miktarı yüzde 50.54 oranında zamlanmıştır.

Asgari ücret bu şekildeyken, çalışmak isteyen vatandaşların yanı sıra iş verenler de asgari ücret hakkındaki detaylar olmuştur. Bir işyeri işleten vatandaşın, çalıştırdığı işçinin tüm haklarına sahip çıkması, bunun yanı sıra işçinin de kendi haklarını bilmesi gerekmektedir. Durum böyle olunca en çok merak edilen konulardan biri de asgari ücretin altında çalıştırılan işçiler olmuştur. Zaman zaman bu gibi durumlara denk gelen kişiler bu konu hakkında bilgi sahibi olmak için araştırma yapmaktadır. Peki asgari ücretin altında işçi çalıştırılabilir mi?

Asgari Ücretin Altında işçi Çalıştırılabilir Mi?

Asgari ücretin altında işçi çalıştırmak kesinlikle yasaktır. Anayasa'nın 55. maddesinde de bu konu ile ilgili tüm bilgiler verilmiştir. Bu sebeple bir işçi kesinlikle en az asgari ücret ile çalıştırılabilmektedir. İşçi bu duruma razı gelse dahi bu durumun iş veren için cezai yaptırımlar uygulanmasına işaret edilmektedir. Hiçbir iş verenin bu durumu teklif etmemesi, işçinin de kendi hakları sebebiyle kabul etmemesi gerekmektedir. Peki asgari ücretin altında işçi çalıştırmanın cezası nedir?

Asgari Ücretin Altında İşçi Çalıştırmanın Cezaları

Asgari ücretin altında işçi çalıştıran kişilere, Anayasa'da belirtilen düzeyde para cezası verilmektedir.