Araba alacaklar için Resmi açıklama geldi, sıfır otomobil bulmak çok zor! Fiyatlar rekora gidiyor!

Araba alacaklar için Resmi açıklama geldi, sıfır otomobil bulmak çok zor! Fiyatlar rekora gidiyor!

ODD başkanı Ali Haydar Bozkurt otomobil piyasasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Araba alacaklar dikkat! Resmi açıklama geldi, sıfır otomobil bulmak çok zor! Fiyatlar rekora gidiyor!

ODD başkanı Ali Haydar Bozkurt otomobil piyasasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Dünya genelinde yaşanan çip krizi, ham madde sorunu ve lojistik sebeplerden kaynaklı 2023 - 2024 yılları içerisinde otomobillere ulaşım çok zorlaşacak. ODD başkanı Ali Haydar Bozkurt ise yaptığı açıklamalar ile birlikte bu sene otomobil alımlarının oldukça zorlaştığı bilgisini paylaştı. Açıklamalarında ise şu ifadelere yer veren Ali Haydar Bozkurt, araba alacakların dikkat etmesi gerektiğini paylaştı.

BU YIL GEÇEN YILI YAKALAMAK BÜYÜK BAŞARI OLACAK!

Dünya piyasalarında korona virüs hastalığı sonrasında yaşananlar tüm piyasaları derinden etkilemeye devam ediyor. Özellikle son yaşanan Rusya Ukrayna savaşı ile birlikte dünyada genel bir hammadde krizi başladı. Gerçekleşen bu olaylar sonrasında ise otomobil piyasası da derinden etkileneceği bilgisine ulaşıldı. Konu ile ilgili ODD başkanı Ali Haydar Bozkurt açıklamalarda bulunurken otomobil alacak vatandaşlara da dikkat uyarısı yaptı! İşte o açıklamalar..

“Bugün arz ve lojistik kaynaklı problemlerin arttığını görüyoruz. Bu problemler daha kompleks, karmaşık ve büyümüş durumda. Bu sene dünya genelinde yapılan tahminler normal şartlara göre 3-5 milyon adet aracın üretilememesi sonucunu doğuracağını gösteriyor. Arz kaynaklı problemler önümüzdeki seneye de sarkacak”

"OTOMOBİL BULMAK ÇOK ZOR"

Vatandaşın sıfır otomobil bulmakta zorlandığını paylaşan Ali Haydar Bozkurt açıklamalarında 2022 yılında da bu krizin devam edeceğini açıkladı.

“İçerisinde bulunulan ortam, lojistikteki sorunlar ve birden fazla sayıdaki belirleyici etmen nedeniyle 2023 yılında bu durum devam edecek gibi görünüyor. Bu durumda 2023’de en önemli konuların başında Türkiye otomotiv sektöründe ilk gündem maddesi bulunurluk olacaktır. Belirsizlikler sürdükçe 2023 yılı için pazar kapanışı tahmininde bulunmak zorlaşıyor. 2023 yılı iç pazar tahminlerine göre geçen seneki iç pazar adetlerini yakalamak büyük başarı olacaktır. 2024 yılının arzı etkileyen faktörlerin tamamı yönünden bir normalleşme yılı olmasını umuyoruz. Ancak şu an için net bir şey söylemek ne yazık ki zor.”

%25 GELEN FİYAT ARTIŞININ ÜZERİNE BİRKAÇ ZAM DAHA GELECEK!

Piyasalardan elde edilen bilgilere göre ise geçtiğimiz haftalarda gelen sıfır otomobillere %25 zam artarak devam edecek. Ali Haydar Bozkurt, otomobil fiyatlarının artacağını açıkladı.

“Bunun üzerine enerji fiyatlarında ciddi sıçramalar mevcut. Bu durum da enflasyon artış trendinin devam etmesine neden olacak. FED her ne kadar hızlı bir faiz artırımı döngüsüyle bu enflasyonist ortamı dizginlemeye çalışsa da gerek ülkemizde gerek dünyada enflasyonist ortam 2023’de de devam edecek. Bu da ister istemez bütün firmaların, markaların maliyetlerini artıracaktır. Maliyetlerin artması da gerek sıfır kilometre araçlarda gerekse ikinci el araçlarda fiyatların artması ihtimalini yükseltti. Bu durum, araç bulunabilirliğini sıkıntıya sokacaktır”