Altın, Dolar Neden Yükseliyor? Altın ve Dolar'ın Fiyatı Neye Bağlı?

Altın, Dolar Neden Yükseliyor? Altın ve Dolar'ın Fiyatı Neye Bağlı?

Vatandaşların en çok tercih ettiği yatırım kanallarından olan altın ve dolar fiyatları anlık olarak artış gösterirken vatandaşlar altın ve dolar fiyatlarının neden yükseldiğini araştırıyor. Peki; altın, dolar neden yükseliyor?

Vatandaşlar tarafından en çok tercih edilen yatırım kanallarından olan altın ve dolar, Mayıs ayının başından itibaren dalgalı bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. Türk Lirasının değerinin döviz ve altın karşısında sürekli olarak değer kaybetmesi de vatandaşların alım güçlerini düşürüyor ve ekonomik darboğaza yol açıyor. Pek çok vatandaş ise altın ve dolar fiyatlarının neden arttığını araştırıyor. Peki; altın ve dolar neden yükseliyor?

Kendi içinde pek çok farklı dinamik barındıran ve bu dinamikler doğrultusunda fiyatları değişkenlik gösteren altın ve dolarda dış etmenler de fiyatların dalgalanmasına sebep oluyor. Nisan ayının ortalarında başlayan ve altın fiyatlarında ciddi anlamda düşüş yaşanmasını sağlayan dalgalanmanın ardından Mayıs ayının başından itibaren büyük bir yükselişe geçen altın ve dolar fiyatları vatandaşların alım güçlerini ciddi anlamda düşürdü.

Bazı vatandaşlar sosyal medya platformlarında kendisini ekonomist, finans uzmanı ya da yatırım danışmanı olarak tanıtan kişi ya da kuruluşların paylaşımlarını dikkate alarak yatırım yaptı. Ancak bu yatırım yapan vatandaşların bazıları kazanç sağlarken, bazıları ise para kaybı yaşadı. Bunun üzerine pek çok vatandaş yatırımlarını kendi kararlarıyla yapabilmek adına altın ve dolar fiyatlarının neden yükseldiğini araştırmaya başladı. Son günlerde arama motorlarında en çok aratılanlardan konulardan biri de altın ve dolar fiyatlarının neden yükseldiği oldu.

Altın ve Dolar Neden Yükseliyor?

Dolar Neden Yükseliyor?

Analistlere ve ekonomistlere göre küresel anlamda yaşanan enflasyon sorunun döviz kuruna doğrudan etki ettiğini belirtti. Ayrıca Çin'de yeniden yükselişe geçen Covid-19 vaka sayılarındaki artış nedeniyle dünyaya ihraç edilen pek çok ürünün üretim aşamasının zayıfladığı, yavaşladığı ya da tamamen durdurulduğu bildirildi. Üretimin az, talebin çok olması ise doğrudan döviz kuruna müdahale etti. Ayrıca, Amerikan Merkez Bankası FED'in Mayıs ayı için bildirmiş olduğu 50 baz puanlık faiz artırımının da döviz kuruna küresel anlamda etki ettiği belirtildi. Ülkemiz'in dışa bağlı bir ülke olması ve pek çok ürün ya da hizmetin ithal olarak alınması sebebiyle döviz kuruna olan talebin artış göstermesi ise doların TL karşısında yükselmesine sebep oldu.

Altın Neden Yükseliyor?

ABD Merkez Bankası FED'in almış olduğu faiz artırma kararının ardından küresel altın piyasalarında altına olan talep ciddi ölçüde azaldı. Ons altın fiyatı düşüş yaşarken ülkemizde altın gram bazında değer kaybetmeye başladı. Ancak, döviz kurunun TL karşısında olan hareketlilikleri ve yukarı doğru ivmesinin hızlanarak ilerlemesi nedeniyle altın fiyatlarında yaşanan yükselişin kaçınılmaz olduğu ekonomistler tarafından duyuruldu.