Alkol ürünlerine büyük zam geldi! Rakı, viski, votka, bira yeni fiyatları ne kadar olacak?

Alkol ürünlerine büyük zam geldi! Rakı, viski, votka, bira yeni fiyatları ne kadar olacak?

Türkiye'de Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş'ın yaptığı açıklamalar ile birlikte alkole büyük zam geliyor. Alkol ürünlerine büyük zam geldi! Rakı, viski, votka, bira yeni fiyatları ne kadar olacak?

Türkiye'de Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş'ın yaptığı açıklamalar ile birlikte alkole büyük zam geliyor. Geçtiğimiz günlerde sigaraya ÖTV haberinin gündeme bomba gibi düşmesinin ardından alkolde de ÖTV oranlarının artması bekleniyor. Temmuz ayında yapılacak maaş iyileştirmeleri, asgari ücret zamları ile birlikte araba, teknolojik ürünler ve tekel gruplarında ÖTV zamlarının gelmesi bekleniyordu.

Önceki yıllarda ÖTV zamları yılda bir kez gerçekleştirilirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın %300'e kadar artış yapabilmesi kanunu ile birlikte artık 6 ayda bir artış gerçekleştirilebilecek. Buna göre ise alkol fiyatlarında Temmuz ayında büyük bir artış bekleniyor. İşte yeni alkol fiyatları ne kadar olacak? Rakı, viski, votka ve bira fiyatları ne kadar olacak araştırılıyor. İşte detaylar ve daha fazlası haberimizin devamında yer alıyor.

ALKOL ZAMLARI BU HAFTA RAFLARA YANSIYACAK

Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş'ın Sözcü'ye verdiği bilgiye göre, bazı rakı, viski, votka ve şarap ürünlerine yüzde 12 ila yüzde 23 aralığında zam geldi. Aybaş, zamların bu hafta boyunca süreceğini söyledi.

Söz konusu zamların maliyet zammı olduğunu söyleyen Aybaş, “Bu zamların bu hafta boyunca sürmesini bekliyoruz. Zam yapmayan diğer markalar da bu hafta içinde fiyat güncellemesi yapacaklardır” dedi.

ALKOLDE ÖTV ARTIŞI SONRASI YENİ FİYATLAR NASIL OLACAK?

Yaşanan bu gelişmelerin dışında Temmuz ayında tekel gruplarına gelecek ÖTV zammı sonrasında ise yeni fiyatların ciddi derecede artması bekleniyor. Alkolde ÖTV artışı Temmuz ayında cep yakacak.

Yurt içi üretici fiyat endeksi martta yıllık yüzde 114,97, aylık yüzde 9,19 artmıştı. ÜFE’deki artış aynı hızla giderse 6 aylık ÜFE yüzde 60’ı aşacak ve bazı alkol ürünlerinin vergisi yüzde 60 artınca da en büyük zam rakıda görülecek.

ÖTV zammı sonrasında ise Rakı'ya gelecek zam 100 TL'i aşması bekleniyor. Buna göre ise rakı fiyatları ve daha birçok alkol grupları zamları uygulayacak. ÖTV artışı sonrasında tüm alkol fiyatlarında yeni fiyatlar raf etiketlerine yansıyacak.

“Temmuzda rakıya gelen vergi zammı 100 lirayı bulabilir” diyen Aybaş, “Bu zamları ‘özgür yaşama müdahale zammı’ olarak niteliyoruz. Satışlara da doğrudan yansıyor, insanlar kaçak alkole yöneliyor. Örneğin gelip meyve suyu isteyen bazı müşterilerin etil alkol aldığını ve evde kendi alkolünü yapacağını anlıyoruz. Kaçak neredeyse sanayileşti artık” diye konuştu.