ABD'li yatırım bankasından Ocak 2023 asgari ücret zammı tahmini! Yüzde 60 zamlanacak, enflasyon yüzde 53'e düşecek!

ABD'li yatırım bankasından Ocak 2023 asgari ücret zammı tahmini! Yüzde 60 zamlanacak, enflasyon yüzde 53'e düşecek!

Geçim derdinin devam ettiği şu günlerde tüm çalışanlar gözlerini ocak ayı asgari ücret zammına çevirmişken dünyaca ünlü ABD’li yatırım bankasından Türkiye ekonomisine ilişkin tahminler geldi.

2021 yılının sonunda seneler sonra ekonomi piyasalarında kayda geçen yükselen grafikler, gündelik hayat şartlarının çok kısa bir sürede değişmesine ve giderek ağırlaşmasına sebep oldu. Yeni yıla da etkilerini taşıyan bu durum, şubat ayının sonunda resmen başlamış olan Rusya- Ukrayna savaşı ve FED tarafından yapılan faiz artırımı açıklamalarından da etkilenerek geçim derdinin iyice büyümesine yol açtı.

Dur durak bilmeden yükselmeye devam eden enflasyon karşısında çalışanları ve diğer vatandaşları ezdirmemek adına bu sene tarihte ilk kez asgari ücrete iki kere zam yapan hükümet yetkilileri, asıl büyük zammın duyurusu için ocak ayına işaret etti. Aralık ayında bir araya gelecek olan Asgari Ücret Belirleme Komisyonu üyelerinden nasıl bir karar çıkacağı şimdiden merak edilirken uzmanlarda da Ocak 2023 asgari ücretine ilişkin çeşitli tahminler gelmeye başladı.

Yılın ikinci yarısına ilişkin açıklanmış olan 4 aylık enflasyon verisine, Merkez Bankası’nın ve diğer ajansların sene sonu enflasyon tahminlerine göre yeni asgari ücrete ilişkin hesaplar yapan uzmanlar, farklı zam tahminleri ile vatandaşların kafalarını karıştırdı. Vatandaşları yakından ilgilendiren bir tahmin de ABD’li ünlü yatırım bankası Morgan Stanley’den geldi. Düzenlemiş olduğu yeni raporda Türkiye ekonomisine ilişkin bazı tespitlerde bulunan yatırım bankası, asgari ücret zammına ve sene sonu enflasyonuna da değindi.

ABD’Lİ YATIRIM BANKASINDAN ASGARİ ÜCRET TAHMİNİ!

abdli-yatirim-bankasindan-ocak-2023-asgari-ucret-zammi-tahmini-yuzde-60-zamlanacak-enflasyo.png

“CEEMEA Ekonomik Görünüm” isimli yeni raporunu yayınlayan yatırım bankası Morgan Stanley, ilgili raporda Türkiye ekonomisini de değindi. Politika faizinin yüzde 9 olacağını ancak bu durumun seçimden sonra değişebileceğini ileri süren yatırım bankası, asgari ücrete ocak ayında yansıtılacak olan zammın da yüzde 60 olacağını iddia etti. Yatırım bankasının tahminine göre ocak ayında asgari ücret 8 bin 800 TL’ye yükselecek!

SENE SONU ENFLASYON TAHMİNİ!

Aynı raporunda 2023 yılına ilişkin enflasyon oranına da değinen Morgan Stanley, Türkiye’de 2023 yılının sonunda hesaplanacak olan enflasyonun yüzde 53 civarında olacağını ileri sürdü.