ABD Enflasyon Verileri Açıklandı! ABD'de Son 41 Yılın En Yüksek Verileri!

ABD Enflasyon Verileri Açıklandı! ABD'de Son 41 Yılın En Yüksek Verileri!

ABD'de açıklanan enflasyon verileri ile birlikte son 41 yılın en yüksek verileri olduğu belirtildi. Amerika'da mayıs ayı için enflasyon rakamları %8.6 artarak en yüksek seviyelere çıktı. İşte haberin bütün ayrıntılarıyla gursesgazetesi.com'da...

ABD'de Enflasyon Verileri!

ABD'de açıklanan enflasyon verileri ile birlikte son 41 yılın en yüksek verileri olduğu belirtildi. Amerika'da mayıs ayı için enflasyon rakamları %8.6 artarak en yüksek seviyelere çıktı. Amerika'da TÜFE verileri geçen yıl mayıs ayına oranla şimdiye göre %8.6 artış gösterdi. Açıklanan rakamlar ABD'de Aralık 1981 yılından günümüzde kadar enflasyon verilerinden en yüksek artış olduğu açıklandı. Diğer ifadelerde ayrı bir konu olarak belirtilen söylem ise, market raflarında yer alan temel gıda, konut ve fabrikalarda kullanılan enerji sektörünün bu verilerden ayrı tutularak bu iki alanda %6 artış oldu. Gerek Amerika'da gerekse de Dünya genelinde küresel ekonomide beklenmedik artışlar açıklanıyor. Sadece Atlantik ötesinde değil aynı zamanda Asya ülkelerinde Tokyo, Pekin, Seul ve Cakarta merkez bankalarında da enflasyon ve faiz kararlarında artış olduğunu gözlemlenmektedir. Yaşanılan krizlerin temelinde Ukrayna savaşının yattığı ifade ediliyor. Bir savaş nasıl küresel ekonomiyi, temel gıda ve enerji sektörünü bu yönde olumsuz etkileyebilir diye düşünebilirsiniz. Rusya, Avrupa ülkelerinin neredeyse enerjisinin %50'sini karşılıyor. Rusya ve Ukrayna özellikle Avrupa ve diğer bölgesel ve küresel ülkelere temel gıda ürünlerinde yemeklik yağ, tahıl ve ham madde satışı gerçekleştirmektedir. Ukrayna savaşı ile bu transfer ağı sekteye uğrayınca otomatik olarak ana üretim ağındaki aksaklıklar diğer bütün ülkelere yansımaktadır. Hal böyle olunca dünya genelinde beklenmedik hadiselerle karşı karşıya kalmaktayız.

Amerikan ekonomistlerinin öngörü ve elde ettikleri verilere göre, son aylarda ABD Merkez Bankasının faiz kararları ve artan enflasyon verileri sonrası 'Hafif ve Mütevazi' büyüme olduğunu belirttiler. Her şeye rağmen Amerikan ekonomisinin büyüdüğünü yaşanılan olumsuzlukların önce ABD sonra diğer kıta ve bölgelere yansıyıp Dünya geneli ekonomik buhran olmaması için şirketlerin işçi alımı, üretim artışı ve sabit fiyat kur teklifleri gündeme sık sık geliyor. Şirketlere verilen tavsiyelerin olabilmesi içinde en büyük problem satışı gerçekleşen ürünlerin günden güne artış göstermesi önündeki en büyük engeldir.