2018- 2019, 2019-2020, 2020-2021 yılında KYK kredisi alan öğrenciler ne kadar geri ödeme yapacak?

2018- 2019, 2019-2020, 2020-2021 yılında KYK kredisi alan öğrenciler ne kadar geri ödeme yapacak?

KYK kredisi alan öğrenciler mezun olduktan sonra geri ödeme yapmak durumundadır. Geri yapılacak olan miktar ise seneden seneye değişiklik göstermektedir. İşte detaylar...

Üniversite okuyan öğrencilere tanınan KYK burs ve krediler, öğrencilere belli başlı şartlar karşılığında verilmektedir. Bazı kriterlere göre kimi öğrencilere burs verilirken kimi öğrencilere ise kredi verilebilmektedir. Burs verilen öğrenciler geri ödeme yapmak durumunda değilken, kredi verilen öğrenciler ise mezun olduktan sonra geri ödeme yapmak durumundadır. Bu geri ödemeler ise alınan kredi miktarına ve mezun olunan senenin enflasyon durumuna göre değişiklik göstermektedir.

Geri ödenen kredilerde mezun olunduğu andan itibaren ödenecek olan miktar hesaplanmaktadır. Hesaplamalar enflasyon durumuna ve o seneki beyaz eşyaların fiyatlarına göre belirlenmektedir. Belirlenen fiyatları ödemek durumunda olan öğrencilerin mezun olduktan sonra ise ödeme yapmak için belirli bir zamanları bulunmaktadır.

KYK KREDİSİ NE ZAMAN ÖDENİR?

Kredi alan öğrencilerin bursu mezun olduğu andan itibaren kredileri kesilmektedir. Kredisi bittiği andan itibaren ise öğrencilerin ödemesi gereken kredi geri ödemeleri belirlenmektedir. Geri ödeme ise mezun olunduğu andan itibaren ödenmemektedir. Öğrencilerin işe girmesi ve geri ödeme yapabilmek için belli bir süre verilmektedir. Bu süre 2 sene kadardır. 2 sene sonunda ödemeye başlamak ise zorunludur. 2 sene sonra başlanılan ödemelere yapılandırma yapıldıktan sonra ise öğrencilerin 4 sene içinde ödemesi gerekmektedir. Her öğrencilerin ise ödemesi gereken miktar farklıdır.

Kişilerin her sene aldıkları krediler farklılık göstermektedir. Örneğin bir sene önce alınan kredi 650 TL iken bu sene alınan kredi miktarı ise 850 TL'dir. Bu nedenle hesaplama da alınan bu bursların ve mezun olunan senenin ekonomik durumuna göre değişmektedir. Mezun olunan senenin enflasyon durumuna ve beyaz eşya fiyatlarına bakılmaktadır.

2018 - 2019 Yılında Kredi Alan Öğrenciler Ne Kadar Ödeme Yapacak?

Bu senelerde okumaya ve kredi almaya başlayan kişiler toplamda 32 bin TL almıştır. Geri ödemeleri ise 102 bin TL olacaktır.

2019 - 2020 ve 2020 - 2021 Yılında Kredi Alan Öğrenciler Ne Kadar Ödeme Yapacak?

Her sene değişiklik gösteren ödemeler, bir önceki seneye ve yine aynı şartlara göre katlanarak hesaplanmaktadır. Sene sonunda yapılan hesaplamalarda ödenecek olan miktar belli olabilmektedir.