Milyonlarca Öğrenciyi İlgilendiriyor: Öğrenciler Sağlıktan Nasıl Yararlanır?

Milyonlarca Öğrenciyi İlgilendiriyor: Öğrenciler Sağlıktan Nasıl Yararlanır?

Öğrencilerin sağlıktan yararlanması, sigortalı olarak çalışması ve mezun olduklarında sağlık sigortası hakkında genel bilgiler bu yazı içerisinde yer almaktadır. Yazıdan yararlanarak öğrencilerin sağlık sorgulamaları hakkında bilgilere erişebilirsiniz

Öğrencilerin sağlık hizmetinden yararlanması için bir gelir testine girmesi gerekmektedir. 25 yaşını dolduran öğrencilerin sağlıktan yararlanması anne ya da babaları üzerinden yapılamamaktadır. Üniversite öğrencileri ilgili Kaymakamlıklara ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına giderek bir gelir testine tabi tutulmalı ve sağlıktan yararlanıp yararlanamayacağı öğrenilmelidir.

Gelir testinde değerlendirme kriterleri hane içerisinde kişi başı 1.168 lira şeklindedir. Bu kritere uyan öğrenciler herhangi bir GSS primine ihtiyaç duymadan sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir.

Öğrencilerin Sigortalı Olarak Çalışması

Sigortalı çalışan öğrenciler için 18 yaşın üzerinde olması yeterlidir. 18 yaş ve üzerinde olan gençlerin sigortalı işte çalışması için herhangi bir yasal engelleri yoktur. 25 yaşına gelen öğrenciler sağlık sigortasından GSS primi ödeyerek ya da herhangi bir yerde çalışarak ücretsiz olarak faydalanabilmektedir.

Öğrencilerin Mezun Olduktan Sonra Sağlıktan Yararlanması

2019/07/17/universite-ogrencileri-yaz-aylarinda-kamu-kurumlarinda-calisabilecekynmirs9n9ukhrmgk49ygbqmodecropscalebothv20181002043755370metarectangle.jpg

Mezun olan öğrenciler için sağlık hizmetlerinden yararlanma öğrenim durumuna göre yapılmaktadır. Öğrencilerin sağlıktan yararlanması aşağıdaki maddelere bağlı olarak gerçekleştirilmektedir:

  • Liseden sonra eğitime devam etmeyen çocuklar anne ve babalarının sigortasından 20 yaşlarına kadar yararlanabilmektedir.
  • Üniversite mezunu erkekler için sigortadan yararlanma yaşı 25 olarak belirlenmiştir.
  • Yeni mezun üniversite öğrencileri GSS primlerini yatırarak ya da ailelerini gelir testine tabi tutarak sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edebilmektedir.

18 Yaşını Dolduranların Sağlık Hizmetinden Yararlanması

18 yaşını dolduran bireyler için sağlık hizmetlerinden yararlanma durumu mümkündür. Öğrencilerin sağlıktan yararlanması için yukarda da belirtildiği üzere bazı kriterler bulunmaktadır. Liseden mezun olan öğrenciler için ayrı bir kriter, üniversite okuyan ya da bitiren öğrenciler için ise ayrı bir kriter mevcuttur.

Öğrenime devam etmeyen erkek bireyler herhangi bir işte sigortalı olarak çalışarak da sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edebilmektedir. Herhangi bir işe sahip olmayan 18 yaş üstü kişiler gelir testi sayesinde sağlık hizmetlerini kullanabilmektedir. Kadınların anne ve babaları üzerindeki sigortadan yararlanması için yaş şartı yoktur.