Kantar, ağırlık kaldıran ve aracın ağırlığının ölçülesine yarayan bir alet olarak kullanılmaktadır. Karayolları tarafından kullanılan kantar tonlarca ağırlığı ölçebilmektedir. Türkiye’nin 24 farklı noktasında bulunan denetim istasyonlarındaki kantarlar aracılığı ile yük taşımakta olan araçların ağırlıklarının ne kadar olduğu ölçülmektedir. Bu denetim istasyonları aracılığı ile yalnızca araçların ağırlıkları değil aynı zamanda plaka kontrolleri sürücü belgeleri ve araçların belgeleri de kontrol edilmektedir. Kantarların yer aldığı denetim istasyonları her zaman çalışmaktadır. Bir sürücü istediği her zaman kantara girebilir.
Yolların bozulmasına en çok etki eden faktörlerden biri de olması gerekenden fazla yük taşıyan kamyonlardır. Bu fazla ağırlık yolun göçmesine ya da şeklinin bozulmasına neden olabilmektedir. Bu bağlamda araçların gereğinden fazla yük taşımalarına engel olmak için yol denetim istasyonları kurulmuştur. Aşağıdaki kısımda sıralanmış olan türlerdeki araçların tümü kantara girmeye zorunludur.
- Tır
- Kamyon
- Yük Kamyonları
- Nakliye Kamyonları
Kantara Girmeme Cezası Nedir?
Trafik Cezası Kanunlarının 65/4 maddesi gereğince ışık, ikaz, levha, ses ya da görevli olan kişilerin dur ikazına karşı sürücü durmuyor ve yoluna devam ediyor ise 1835 TL idari para cezası kesilmektedir. Cezanın peşin ödenmesi durumunda 500 TL indirim yapılır ve 1376 TL ödenir.
Bu cezaya ek olarak kantara giren araçların belirlenmiş limitten 70 kg fazla ağırlığı olması durumunda 500 TL, 100 kg fazla ağırlığı olması durumunda 1000 TL ceza kesilmektedir. Fazladan ağırlığa göre cezanın miktarı artmaktadır.